Vložil Justitianus, 12. Únor 2020 - 21:02
  • JarekSVJ napsal: „… přímou odpovědnost nese výbor, ten jako statutární orgán zodpovídá za činnost správcovské firmy …“

Hm. To jsou nějaké protiprávní fantazie! Ani „výbor“, ani „statutární orgán“ nejsou osoby. Nemohou být účastníky právních vztahů. Nemohou tedy nikdy mít právní odpovědnost. Nemohou být žalovány na náhradu škody.

Jediný kdo odpovídá za chyby právnické osoby SVJ je – jak překvapivé – právnická osoba SVJ. Na této právnické osobě tedy mohou vlastníci jednotek vymáhat pokutu podle § 13 zákona č. 67/2013 Sb..

Pro představu provedu kalkulaci. Prodlení vyúčtování roku 2017 bude v dubnu trvat 2 roky, prodlení s vyúčtováním roku 2018 bude trvat 1 rok. Předpokládejme, že si neujednali odlišnou výši pokuty, takže je to 50 Kč/den. Každému vlastníkovi jednotky tedy vznikne vůči SVJ nárok ve výši 54750 Kč. Při dvaceti vlastnících jednotek v domě bude tedy SVJ povinno jim vyplatit něco přes milion – přesně 1095000 Kč.

Kde na to právnická osoba vezme peníze? Nu, vždyť na účtu SVJ je něco přes milion, to jsou peníze vybrané od vlastníků za 10 let jako dlouhodobé zálohy na správu domu. Takže SVJ uhradí pokutu, vždyť má z čeho. Vlastníci se domohli svého nároku na právnické osobě. Viz § 159 odst. 3 zákona č, 89/2012 Sb..

Drobný detail: na účtu SVJ nezbyla ani koruna, veškeré zálohy na správu padly na úhradu pokut. A jede se dál … Vlastníci, můžete začít spořit znovu, od nuly. Ale vám to zjevně nevadí, když ponecháváte ve funkcích totálně neschopné a nezodpovědné členy výboru.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.