Vložil AsiTak, 2. Únor 2020 - 8:53

Sem tam objevené hodnocení +1 mi dává signál, že někdo snad chápe o čem píšu a proto soudím, že v tom pokračovat má význam.
Hlavní činnost SVJ služby správ už máme rozdělené do tří skupin dle konzumentů správ. Výkon správy je realizován dodávkami plnění statků, výkonů nebo vyhotoveného díla. Realizovanou dodávku SVJ buď vyhotoví samo nebo zajistí nákupem od ekonomických subjektů třetích stran. V obou případech z tohoto zajištění a realizace dávek plnění SVJ vznikají společné náklady, které je třeba rozdělit mezi jednotky a není-li jiný finanční zdroj na úhrady nákladů je třeba vyinkasovat (něco dokonce zálohově předem) od vlastníků jednotek. Náklady (a výnosy) jsou ekonomické veličiny charakterizující velikost ekonomické aktivity a rovněž velikost daňové odvodové povinnosti. Ovšem dle zákona ZDP není předmětem daně (viz § 18 odst. 2 písm. f) hlavní činnost SVJ, tudíž na velikosti vykazování nákladů nezáleží. Druh ekonomické aktivity SVJ je „služba správy“. Náklad zároveň tvoří spotřebovaný výrobní faktor (je konzumován některým druhem konzumenta) pro „výrobu“ „služby správy“. Proto tyto náklady účtujeme do účtové třídy 5 – Náklady. To i v případě „služeb“, kdy např. na nákup SV nehledíme jako na obchodní činnost ale jako na „službu“ jak praví zákon. Do „služby SV“ je vždy zahrnut jen takový objem vody, který byl již konzumentem (uživatelem bytu) spotřebován a proto tvoří náklad služby. Veškeré výdaje vzniklé zajištěním (vlastním i externím) dodávek plnění služby správy účetně evidujeme jako „náklad“ v druhovém členění v účtové třídě 5. Pro náklad „opravy a údržba“ na společné části majetku vlastníků založíme nákladový účet 5×xx s názvem „ostatní služby, opravy a údržba na společné části majetku vlastníků“ a zdůvodňujeme jako vyjímku ZoU. Tím docílíme toho, že náklady veškeré správy poskytované SVJ je uveden v účtové třídě 5 v druhovém členění. Zde je uvedena informace „co“ (druhové členění, viz účtovou třídu 5) a v jakém objemu byla poskytována správa za SVJ. Ale vlastníky zajímá „na co, na jaký účel“ a v jakém objemu byla poskytována správa za SVJ. Varianty účelového členění nákladů vyjadřuje druh spotřeby „služby správy“. Např. druh nákladu „co“ – mzdový náklad DPČ, „na co, na jaký účel“ – úklid spol. části domu nebo drobné opravy a údržba spol. části domu, údržba pozemků. Účel je takový druh spotřeby, který má stejný druh konzumenta, stejné pravidlo rozdělení společného nákladu na jednotky a stejnou délku lhůty platnosti evidence (krátkodobé, dlouhodobé). Je vhodné vypracovat číselník účelů. Položka číselníku účelu se vyskytuje v rozpočtu, v měsíčním předpisu plateb, ve vyúčtování a ve správách o hospodaření.
Hospodaření SVJ.
Hlavní činnost SVJ tvoří služba správy v širším pojetí. Výkon činnosti správy nemá stanovenou cenu, není změřená není fakturována neexistuje inkaso tržeb a výnosů. Existuje evidence SN nákladů vzniklých výkonem činnosti služby správy. Není-li k dispozici jiný finanční zdroj vlastník přispívá na financování SN nákladů pravidelnými měsíčními vklady požadovaných finančních částek. Atd …

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.