Vložil Petr, 1. Únor 2020 - 17:27

„Vložil anonymus (bez ověření), 30. Leden 2020 – 19:53 Prohlášení vlastníka nám bylo BD zasláno pouze v části, kde je uvedeno, že jiná bytová jednotka má právo k užívání sklepní koje. Nevěděla jsem, že existuje Prohlášení vlastníka tedy BP pro celý panelový dům. Děkuji Andrea“

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

NOZ § 1166 (1) Při rozdělení práva k nemovité věci na vlastnické právo k jednotkám se uvedou alespoň

  1. údaje o pozemku, domu, obci a katastrálním území,
  2. údaje o jednotce, zejména

1.pojmenování a označení jednotlivých bytů alespoň číslem a umístěním s určením účelu užívání, 2.určení a popis společných částí se zřetelem k jejich stavební, technické nebo uživatelské povaze a s případným určením, které z nich jsou vyhrazeny k výlučnému užívání vlastníku určité jednotky, 3.velikost podílů na společných částech,

  1. jaká věcná a jiná práva a jaké závady přecházejí se vznikem vlastnického práva k jednotce na všechny vlastníky jednotek nebo na některé z nich.

(2) Má-li rozdělením vzniknout alespoň pět jednotek, z nichž mají být alespoň tři ve vlastnictví tří různých vlastníků, uvedou se v prohlášení i náležitosti stanov společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství vlastníků“). Nevznikne-li v souvislosti s rozdělením společenství vlastníků, určí prohlášení správce pravidla pro správu domu, pravidla pro užívání společných částí a příspěvky na náklady spojené se správou domu a pozemku. (3) K prohlášení se přiloží půdorysy všech podlaží, popřípadě jejich schémata, určující polohu bytů a společných částí domu, spolu s údaji o podlahových plochách bytů.

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

1/ Z textu (pokud jde o stejného tazatele jako v úvodu vlákna) jsem nepochopil, co vlastně vůbec víte o Prohlášení (vlastníka), zda se domníváte, že je Prohlášení k bytu a Prohlášení k domu. Jste to napsala zašmodrchaně.

Přečtěte si NOZ, viz výše.

Prohlášení, jak zde již bylo v jiných vláknech uvedeno, lze získat na katastru. Nechte si zkopírovat jen to, co vás zajímá za 20 Kč/str. A připravte si cash, nerad (dle mé zkušenosti) berou kartu.

2/ My máme v Prohlášení (tehdy ještě … vlastníka) uvedeno u každého bytu formulku „S vlastnictvím jednotky je spojeno právo výlučného užívání sklepní kóje ve společných částech 1. PP budovy“.

3/ Nevím zpaměti, zda je „sklep“ zmíněn v Listu vlastnictví

4/ V příspěvku 30. Leden 2020 – 19:53 píšete „Prohlášení vlastníka nám bylo zasláno BD“

V příspěvku 9. Leden 2020 – 19:48 píšete „Koupili jsme byt do osobního vlastnictví v panelovém domě, kde bylo BD“

Tak jak to s tím BD a SVJ je ? Výraz „osobní vlastnictví“ (zrušená terminologie) lze prominout, se netýká BD, ale SVJ.

Resumé: To už by vám k řešení mělo/mohlo stačit. A každý zájemce o „byt“ by měl znát základní věci (nastudováním NOZ nebo dotazem u právníka), tedy také co je Prohlášení.

Slušné SVJ by mělo Prohlášení rozdat (kopie ze společných peněz) všem zakládajícím členům, a ti pak ostatním.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.