Vložil pojišťovák (bez ověření), 27. Prosinec 2019 - 18:26

Neznám slovenský zákon o vlastnictví bytů, ale v ČR je pojistníkem i pojištěným přímo SVJ jako právnická osoba odpovědná za správu společných částí obytného domu.

SVJ obdrží pojistné plnění, v daném případě jde o totální škodu.

V článku patrně míchají více pojištění dohromady (pojištění SVJ vs. pojištění jednotlivých vlastníků).

I když je už pojištěné SVJ (ze škody na společných částech), pojistit by se měl u nějaké pojišťovny i každý vlastník jednotky (ze škody na bytě, škody na vybavení domácnosti); škodou na bytě se obvykle myslí malba, podlahy, obkladačky, kuchyňská linka apod., každá pojišťovna se nepatrně liší co do pojistného rozsahu.

Zajímavý je ale právní dopad, protože v ČR vzniká SVJ jako „správce“ konkrétního obytného domu, a když dům není (dům spadl, nebo byl demontován), soud by patrně měl SVJ (i bez návrhu, tedy fakticky „z moci úřední“) zrušit s likvidací a jmenovat likvidátora.

Nevím ale, komu následně (po likvidaci) připadne pojistné plnění a zda by soud připustil, aby pojistné plnění bylo použito na výstavbu nového obytného domu a tedy zda by soud připustil „dopředu“ vznik nového SVJ – nové právnické osoby.

Z faktického hlediska samozřejmě 50 mil. Kč na výstavbu nového domu nestačí, ale částka by se dala nejspíše použít jako akontace na úvěr, resp. záloha na úhradu nové stavby (z pohledu banky vlastní prostředky SVJ).

Pokud by nový dům stál na stejné adrese (stejné popisné číslo), nejspíše by SVJ nemuselo být zrušeno.

To je ale téma (z pohledu právní teorie jistě zajímavé) pro právníky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.