Spravce - neslusne chovani

Vložil Anonymous, 25. Prosinec 2019 - 12:18 ::

Dobry den,

zajimalo by me, zda je vubec nejaka cesta, aby se spravce domu choval k vlastnikum nebo najemnikum bytu slusne? Spravce nekomunikuje jinak, nez ze rve. Potreboval jsem si nechat vymenit cip od vchodovych dveri. Sel jsem se tedy zeptat v dobe, kdy se resil nejaky podpis s advokatem a spravce byl pritomny. Choval se ke mne velice hrube a rekl at odejdu a prijdu, kdy jsou k tomu vypsane hodiny. Nerekl kdy. Papir, o kterem tvrdil ze je na nastence, v dome nevisi a jine informace mi nerekl. Na SMS nereaguje. Kdyz jsem se nemohl dostat do domu, nemel jsem cip a zrovna vychazel spravce z jineho vchodu, odmitl mi otevrit dvere do domu ze ma tezke tasky a nezajima ho to. Nechal me v zime stat venku. Vim, ze se jedna jen o slusne chovani, ale prece neni mozne, aby se choval nevhodne, pokud po nem slusne neco zadam. Je mozne nejak podat stiznost?

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil ik (bez ověření), 26. Prosinec 2019 - 19:50

    Tady se vede diskuse o nevhodném chování správce domu. Z dotazu jsem však vůbec nepochopila o koho se jedná. Zda tazatel bydlí v domě ve kterém bylo založeno SVJ či je to dům družstevní, tzn. doposud v něm nebylo SVJ založeno. Ale používá-li tazatel slova „vlastník“ tak budu předpokládat, že se jedná o SVJ. Pak ale statutárním orgánem je zde výbor, případně předseda (byla-li zvolena na shromáždění pouze 1 osoba) či profesionální předseda a ne žádný „správce domu“.

    Vložil ik (bez ověření), 27. Prosinec 2019 - 13:27

    zatím jsem se nedozvěděla nic o tom kdo je to „správce domu“, jaké je jeho postavenív domě, co je jeho náplní práce, zda má nějakou smlouvu na výkon funkce „správce domu“. Mínusovači nezklamali. Děkuji. Prosila bych je proto o vysvětlení mnou položeného dotazu, děkuji rovněž i za další mínusy. Hezký den a do nového roku vše nejlepší.

    Vložil Vlastnice Yvonna (bez ověření), 26. Prosinec 2019 - 15:31

    „se jedna jen o slusne chovani“

    Podle Vašeho popisu to nevypadá pouze na neslušné chování, ale na protiprávní jednání, které je řešitelné.

    Není zcela zřejmé, kdo je správce. Obvykle správce = SVJ.

    Vložil najemnik (bez ověření), 25. Prosinec 2019 - 19:24

    Problem je, ze jsem pouze najemnik, ne majitel bytu, tudiz nevim zda SVJ na moje zadosti nebo stiznost bude vubec reagovat, majitele kontaktovat mohu, ale myslim, ze se nijak angazovat nebude

    Vložil levape, 25. Prosinec 2019 - 20:53

    Vy můžete svůj problém řešit pouze s vlastníkem bytu a on potom se správcem, tedy SVJ. Mezi Vámi a SVJ resp.výborem SVJ nebo firmou se kterou má SVJ uzavřenou příkazní smlouvu žádný vztah neexistuje.

    Vložil QI (bez ověření), 26. Prosinec 2019 - 12:50

    Právní vztah se týká čipů. Mimochodem názorný příklad, proč mít čipy a klíče souběžně. Co se týká cholerického správce a jeho chování, tam je právní vztah nájemník, vlastník, svj irelevantní. Tam pomůže nahrávání si jeho výpadů a pokud přesáhnou míru, lze problém konzultovat s policií, nebo přímo s oddělením přestupků na obecním (městském) úřadě. Vždy jsou ale důležité důkazy (nahrávka, popř. svědectví).

    Se svědectvím od plebejců v domě, kterým takové chování po generace vyhovuje, ale moc počítat nelze.

    Jako nájemník jste v určité výhodě. Vlastníci takové jedince (náš výbor s podobnými jedinci) musejí ještě povinně platit.

    Vložil Poškozená (bez ověření), 26. Prosinec 2019 - 13:04

    „lze problém konzultovat s policií“

    Můžete to prosím poněkud upřesnit? Co přesně míníte? Na jaké adrese? U nás policie konzultace poškozeným neposkytuje.

    Konzultace pro poškozené poskytují různé neziskovky, kvalita je ale nezaručená.

    Vložil QI (bez ověření), 26. Prosinec 2019 - 13:19

    Konzultace např.: https://www.policie.cz/…icie-cr.aspx

    Slovo konzultace lze (tam kde ji neposkytují) nahradit za poptat se atd.

    „Konzultace pro poškozené poskytují různé neziskovky, kvalita je ale nezaručená.“

    Občanské poradny mají dobrou kvalitu.

    Vložil JarekSVJ, 25. Prosinec 2019 - 13:02

    Správce není Bůh SVJ, nejvyšším orgánem SVJ je shromáždění , dále výbor, SVJ může samozřejmě dle stanov a rozhodnutí shromáždění mít Správce – správcovskou firmu a ta se řídí smlouvou mezi ní a SVJ, činost správcovské firmy dozoruje lépe řečeno zodpovídá za to výbor.

    Vložil Nito (bez ověření), 31. Prosinec 2019 - 12:08

    Jen doplním:

    Mějte prosím na paměti, že výbory SVJ slouží vlastníkům, nikoliv že vlastníci bez odmluv poslouchají výbor. Praxe bohužel mnohdy ukazuje něco jiného a ´neposlušný´ vlastník bývá označen za potížistu. Ti, co pak s výborem nesouhlasí, ale jsou na vážkách se ozvat, raději mlčky zvedají ruce pro kroky, které diktuje výbor.

    Vložil , (bez ověření), 5. Leden 2020 - 9:19

    Jste mimo mísu. Výbor neslouží žádným vlastníkům. Výbor je statutární zástupce právnické osoby a jeho hlavní náplní práce je,aby se staral o právnickou osobu, o to, co má právnická osoba vykonávat, o dodržování zákonů, stanov a pravidel fungování společenství. Ani výbor ani vlastníci si nemůžou vymýšlet vlastní pravidla a prosazovat nesmysly, jak se běžně děje. Všichni jsou povinni dodržovat to, co jsem napsal. To, že to v mnoha společenstvích funguje jinak a všichni se domnívají, že tam mají nějaké sluhy, navzájem se obviňují a prosazují své nesmyly, tak to je jiná věc. Za to může jak výbor, tak vlastníci. A Nito taky, protože má o fungování společenství zcestné představy.

    Vložil Nito (bez ověření), 6. Leden 2020 - 1:26

    Výbory slouží vlastníkům k …, banka slouží k …, úřad slouží k …, apod.

    Co má slovo slouží významově společného se slovem sluha?

    Vložil 789 (bez ověření), 6. Leden 2020 - 9:13

    Pokud netušíte, co má slovo slouží významově společného se slovem sluha, tak neumíte česky nebo jste hlupák. Výbor není sluha vlastníků ani jim neslouží, ale to asi nepochopíte. Takové hlupáky by měli rovnou mazat. WIKI uvádí:

    Sluha (muž) či služka (žena, zastarale též sloužící nebo služebná, či lokaj) je osoba, která se jako zaměstnanec stará o něčí domácnost nebo její část (například o vaření, úklid, praní či žehlení). Sluhové a služky se souhrnně označují jako služebnictvo; je-li početnější, může být podřízeno správci, který se nazývá majordomus.

    Vložil radka2222 (bez ověření), 6. Leden 2020 - 9:57

    no teď už těžko někoho přesvědčíte…

    Sluha (muž) či služka (žena, zastarale též sloužící nebo služebná, či lokaj) je osoba, která se jako zaměstnanec stará o něčí domácnost nebo její část (například o vaření, úklid, praní či žehlení).

    Výbor jsou osoby, které se jako zaměstnanci (placení vlastníky) starají o něčí (vlastníků) dům.

    Vložil , (bez ověření), 6. Leden 2020 - 10:09

    Madam, členové výboru se starají taky o svůj dům, jsou taky vlastníky bytů. Tak co tedy jsou, sluhové sluhů?

    Vložil 789 (bez ověření), 6. Leden 2020 - 10:09

    Výbor se nestará o domácnosti vlastníků, ale o společné části domu. To je trochu rozdíl. Členové výboru nejsou zaměstnanci vlastníků, ale někdy pobírají odměnu za výkon funkce v právnické osobě SVJ, někdy ani to ne. Rozdíl mezi zaměstnáním podle zákoníku práce a výkonem funkce podle občanského zákoníku se nepokouším vysvětlit, protože to zřejmě nechápete.

    Vložil , (bez ověření), 6. Leden 2020 - 3:41

    Výbory neslouží vlastníkům. Výbor má daleko širší povinnosti, než je sloužit vlastníkům. Neptejte se mne, co to má společného se slovem sluha, já to slovo nepoužívám. Zeptejte se těch, co toto slovo tady skloňují ve všech pádech. O tom, komu slouží úřad a banka, k čemu slouží úřad a banka, můžeme tady taky polemizovat donekonečna. To je stejné, jako kdybych se zeptal, k čemu slouží rodiče. No vždyť taková otázka je blbost na entou.

    Vložil € (bez ověření), 6. Leden 2020 - 16:15

    Ochotně vám osvětlím, čemu složí rodiče. Dobře, že se ptáte.

    Vložil Nito (bez ověření), 6. Leden 2020 - 16:00

    Výbory slouží vlastníkům k …, banka slouží k …, úřad slouží k …, apod.

    Co má v těchto příkladech slovo slouží významově společného se slovem sluha?

    Nyní je to jasné?

    Vložil € (bez ověření), 7. Leden 2020 - 3:16

    Nito,

    to se bere v obecné škole. Levně doučím.

    Vložil € (bez ověření), 6. Leden 2020 - 17:52

    Sloužiti = býti slouhou

    Vložil JarekSVJ, 2. Leden 2020 - 13:40

    Lehce si dovolím oponovat. Statutární orgán – výbor není určitě v pozici nějakého slouhy pro vlastníka. Funkce člena výboru je dobrovolná a volí ho shromáždění tzn. vlastníci. Výbor SVJ je tady aby plnil rozhodnutí shromáždění, dodržoval a jednal dle stanov SVJ tak jako každý vlastník.

    Vložil JaVa, 5. Leden 2020 - 9:50

    Já si zase dovoluji oponovat Vám.Funkce člena výboru SVJ je sice dobrovolná ale:

    „Kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.“

    Přeji hezký den.JaVa

    https://www.pravniprostor.cz/…rnich-organu

    https://www.epravo.cz/…-109792.html

    https://okolobytu.cz/…niho-organu/

    Vložil syz (bez ověření), 5. Leden 2020 - 10:43

    JaVa, člen výboru NENÍ sluhou vlastníků bytů.

    Vložil JaVa, 5. Leden 2020 - 11:35

    Ale „JarekSVJ“ píše,že:

    „Výbor SVJ je tady, aby plnil rozhodnutí shromáždění“ a shromáždění, to jsou vlastníci jednotek.Tudíž výbor „slouží“ vlastníkům bytů.:-)

    Přeji Vám hezký den.JaVa

    Vložil syz (bez ověření), 5. Leden 2020 - 14:09

    Já znovu opakuji, co nejste schopen pochopit. Výbor svj, tedy jeho členové, nejsou sluhové vlastníků. Výbor tady není jenom pro to, aby plnil rozhodnutí shromáždění. Výbor „neslouží“ vlastníkům bytů.

    Vložil JarekSVJ, 5. Leden 2020 - 13:36

    Sloužit a plnit je rozdíl… taky neříkám, že vlastníci slouží výboru a navíc jako člen výboru potažmo předseda bych nikdy „nesloužil“ tomu co se mě osobně nelíbí nebo nezdá být OK. Plním svoji funkci – tak jak by si měl plnit svoji funkci vlastník.

    Vložil radka2222 (bez ověření), 5. Leden 2020 - 15:57

    sloužit nebo plnit… neslovíčkařte. KDO platí výbor? Vlastníci! Pro koho tedy musí výbor pracovat? Pro vlastníky.

    Vložil JaVa, 5. Leden 2020 - 17:46

    Právnická osoba Společenství vlastníků/resp.její statutární orgán spravuje majetek patřící vlastníkům jednotek v domě.Tito vlastníci, mu za správu svého majetku platí.Nadřízeným orgánem výboru/předsedy SVJ, je shromáždění vlastníků jednotek.

    Souhlasím s tím,co zde již bylo uvedeno:

    " Pro koho tedy musí výbor/předseda pracovat? Pro vlastníky."

    Přeji hezký zbytek večera.JaVa

    Vložil JarekSVJ, 5. Leden 2020 - 18:58

    Hurá konečně to ten JaVa pochopil , možná slouží on doma staré… ale uznal, že výbor pracuje a neslouží… a to je rozdíl… ,když výbor pracuje špatně tak ho jistě vlastnící převolí, a když výbor nebude souhlasit s nesmysly vlastníků tak může kdykoliv odstoupit.

    Vložil anonim (bez ověření), 14. Leden 2020 - 8:43

    Opětně došlo k smazání příspěvku ze dne 13. 1. 2020 Adminem.

    V daném příspěvku ze dne 13.1. 2020bylo sděleno, že některý výbor súpolečenství zlegalizovává vedení účetnictví správcem nemovitostí na zkladě uzavřené smlouvy bez vědomí shromáždění !

    A z dsného důvodu porušuje zák.č. 89/2012 sb. na základě § 424 – odpovědnost za škodu způsobenou úmaslným jednáním proti dobrým mravům a v Péči řádného hospodáře dle zák.č. 89/2012 sb. § 159 odst. 1 a 3.

    Opětně doufám že nedojde k smazání příspěvku ze dne 14. 1. 2020 v 8:42 hod a to ADMINEM.

    ADMINE nemazat

    anonim

    Vložil Prosím smazat (bez ověření), 14. Leden 2020 - 9:18

    Prosím o průběžné mazaní shluků písmen od „anonima“. Jednak nepíše česky a jednak jeho příspěvky jsou nesmyslné. Děkuji.

    Vložil anonim (bez ověření), 14. Leden 2020 - 13:56

    Shluků písmen je z důvodu cílené ŠIKANY a z důvodu napadání elektronické komunikace mé osoby, kterou neřeší orgány v trestním řízení a to zlegalizování vedení účetnictví, které je v rozporu ze zákonem č. 221/2015 sb. v Olomouckém kraji.

    Je vydět, že je dost osob, které mají zájem o zmaření pravdivých skutečností za pomocí osob jak je " Prosím smazat" , ůdajně z Olomouckého kra­je.

    ADMINE NEMAZAT

    anonim

    Vložil Pamětník (bez ověření), 14. Leden 2020 - 14:48

    Anonim zde sliboval, že již nebude psát své nečitelné a nepochopitelné příspěvky. Je „vydět“, že lže jak politik.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".