Vložil Marina (bez ověření), 14. Listopad 2019 - 21:09

Nájemce hradí pronajímateli nájemné podle § 2246 občanského zákoníku a služby podle § 2247 občanského zákoníku a zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty.

Vlastník bytu hradí osobě odpovědné za správu domu příspěvky na správu domu a pozemku podle § 1180 občanského zákoníku a služby podle § 1180 občanského zákoníku a zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty.

V obou případech se jedná o tytéž služby a ve stejné výši, tj. vlastník bytu služby, které hradí osobě odpovědné za správu domu, jako pronajímatel přeúčtovává nájemci. Jinak formulováno, částky a jejich členění podle § 2247 a § 1180 jsou stejné.

Naopak mezi nájemným podle § 2246 občanského zákoníku a příspěvky na správu domu a pozemku podle § 1180 občanského zákoníku ze zákona žádná vazba není, tyto částky se mohou lišit (a typicky se liší), což ovšem nebrání ujednání stran takovému, že sjednané nájemné podle § 2246 občanského zákoníku je ve výší příspěvky na správu domu a pozemku podle § 1180 občanského zákoníku (navýšené nebo případně nenavýšené o daň z příjmů odváděnou z přijatého nájemného).

Kdokoli může nad rámec svých právních povinností za druhého cokoli hradit. Neuvádíte, na jakém základě jste za druhého hradil, zda na základě nějaké (případně vícestranné) dohody a jak tato dohoda zněla a nebo jste za jiného hradil bez dohody s ním. Další komplikací je fakt, že Vámi používané označení účelu platby právní předpisy neznají, a tak není zřejmé, co jste hradil.

Obecná promlčecí lhůta jsou tři roky, delší období zpravidla nemá smysl řešit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.