Vložil LENII, 5. Září 2019 - 12:09

Dobrý den,

já si to dovolím ještě shrnout a doplnit…JaVa to píše vpodstatě správně.....

Takže Vaše SVJ vzniklo ze zákona (72/1994 Sb). Do účinnosti NOZ (od 1.1.2014) se SVJ nezakládala, vznikala ze zákona za podmínek stanovených v zákoně 72/1994, §9 odst.3 " Společenství vzniká v domě s nejméně pěti jednotkami, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, a to dnem doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí nebo jiné listiny, kterou příslušný státní orgán osvědčuje vlastnické vztahy k jednotce, poslednímu z těchto vlastníků....."

Je pravděpodobné, že Vaše SVJ vzniklo dříve než ve Vámi uváděném roce 2009. To zjistíte dotazem na katastru nemovitostí, aby Vám napsali, kdy bylo doručeno třetímu různému vlastníku.

Takže Vaši sousedé SVJ nezakládali, ani neuspořádali zakládající schůzi – byla to pouze první schůze již vzniklého SVJ (často se jí říká ustavující – volí se na ní výbor a schvalují stanovy). Průběh této schůze se řídil tzv.vzorovými stanovami vydanými nařízením vlády a tyto stanovy platily od vzniku SVJ do doby než si SVJ schválilo nové stanovy.)

Že Vás na první schůzi ani na další nepozvali je samozřejmě špatně. Ale tento stav trvá podle Vašich informací již 10 let – bránil jste se nějak ? Dnes jsou lhůty na protesty již marně uplynulé. Ale pokud stav stále trvá, žádejte nápravu od výboru.

Členem SVJ jste a to zcela určitě. Členství v SVJ je totiž navázáno na vlastnictví jednotky…takže členem jste se stal automaticky nabytím jednotky – viz z.72/1994…Členství není možné ovlivnit jinak než převodem jednotky, kdy zase automaticky ke dni převodu Vaše členství zaniká. Doporučuji jako JaVa nastudovat zákon 72/1994…

Jako základní problém totiž vidím to, že jste se stal vlastníkem jednotky a vůbec jste evidentně podle Vašich dotazů netušil, jakými zákony se toto vlastnictví jednotky řídí a co toto vlastnictví pro Vás obnáší (jde o práva a povinnosti, o kterých byste měl jako vlastník vědět).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.