Vložil Justitianus, 9. Červenec 2019 - 1:30

Pane Kedlube,

vlastník (naštěstí) nemůže svévolně měnit vzhled domu. Ke změně vzhledu stavby vyžaduje Stavební zákon získat stavební povolení. Takže jakási pojistka zde je.

Nu, napsal jsem už, že ten rozsudek 1 As 2/2004 – 214 považuji za nesmyslný. Bylo k tomu zde více diskusí, např. http://www.portalsvj.cz/…nym-majetkem#…. Soud rozhodoval o „balkonu“ a vůbec si nepoložil otázku, zda rozhoduje o prázdném prostoru, nebo o stavebních konstrukcích, které ten prostor ohraničují. Byl to ze strany soudu zmatený úlet. Každý stavař by se chytil za hlavu. Ale není k dispozici žádný jiný judikát o balkonech v domech rozdělených na jednotky(1994) podle ZoVB.

Jednoznačněji (a lépe) to zákon upravuje pro jednotky(2014) podle nového ObčZ. O balkonech viz § 5 odst. 1 písm. f) nařízení vlády č. 366/2013 Sb.. Balkony jsou prostě společné. I když – Prohlášení vlastníka se může od znění zákona odchýlit, takže nejsou vyloučena nesmyslná řešení.

Domnívám se, že „balkon“ je pouze prázdný otevřený prostor (stejně jako „místnost“ je definována jako prázdný prostor, ohraničený podlahou, stěnami a stropem). Ovšem stavební konstrukce, které ohraničují balkon, lodžii, terasu či místnost, jsou zpravidla společné. Přípustná výjimka u jednotek(2014) je nenosná svislá příčka uvnitř bytu – ta může patřit vlastníkovi jednotky (viz § 5 odst. 2 nařízení vlády č. 366/2013 Sb.). Tomu rozumím a má to logiku. Jen aby to zase nějaký soud nezprasil.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.