Vložil AsiTak, 6. Duben 2019 - 8:17

Je třeba si uvědomit, že pořídit bytovou jednotku ve správě SVJ je složitější finanční operace než nákup housky v obchodě, tj. finanční nároky pořízení pro kupujícího můžou vznikat i z událostí nastalých před prodejem ale i po prodeji. Není divu, že běžný člověk se v tom nevyzná! Navíc na změně vlastnictví participuji tři subjekty prodávající, kupující ale i SVJ které může mít zúčtovací vztahy (pohledávky a závazky) s prodávajícím. A protože zánikem vlastnictví členu prodávajícímu zaniknou i některé závazky vůči SVJ, obdobně vznikem vlastnictví členu kupujícímu vzniknou i některé závazky vůči SVJ je třeba všechny tyto změny inventarizovat a případě potřeby požadavek zohlednit do kupní ceny bytové jednotky. Především nákupem bytové jednotky se nepořídí jen byt ale i podíl společné části domu a povinnost podílet se majetkovým podílem na financování správy domu a pozemků. Tak jako zanedbanost údržby bytové jednotky snižuje nebo nadstandardní péče o byt zvyšuje nákupní cenu celé nemovitosti, stejně tak je třeba zakalkulovat do ceny nemovitosti i technický stav celého domu. Vedle stavu domu technického je třeba posoudit i stav závazkový mezi prodávajícím a SVJ, neboť proces správy je kontinuální činnost a zálohový způsob financování neumožňuje tento proces ukončit a vyhodnotit a vypořádat mezi prodávajícím a SVJ a třeba předávat funkce hospodářského subjektu tak, že místo prodávajícího bude pokračovat v hospodářských vztazích kupující. To ovšem vyžaduje, aby tento přechod kupující a prodávající mezi sebou i finančně vypořádal. Jedná se o přechod následujících závazků a pohledávek:

1. Nevyrovnané, vymahatelné splatné závazky (dluhy) prodávajícího:
= předpisu měsíčních plateb aktuálního zúčtovacího období do dne převodu vlastnictví
= nedoplatků výsledků vyúčtování minulých let
2. Existující i budoucí závazky prodávajícího na úhradě podílu nákladů:
= na splátkách půjček SVJ. Jedná se o půjčky, ze kterých byly financovány závazky prodávajícího vůči SVJ v minulosti.
= prodávajícího na nedoplatků výsledků vyúčtování aktuálního ZO.
Závazky 1.,2. prodávající s SVJ by měl vypořádat finančním vyrovnáním, nebo vypořádat s kupujícím snížením kupní ceny v tomto objemu. Tyto závazky uhradí kupující SVJ po převodu vlastnictví.
3. Podíl kupujícího na zůstatku rezerv dlouhodobých záloh (DZ/FO)
Pohledávku 3. kupující s prodávajícím by měl vypořádat finančním vyrovnáním, nebo vypořádat s kupujícím zvýšením kupní ceny v tomto objemu. Tyto zdroje SVJ využije ve prospěch kupujícího.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.