Vložil AcTk (bez ověření), 5. Březen 2019 - 10:41

A lze někoho nutit, aby zajistil splnění podmínek nějaké dohody? Jistě ano, to je přece základ dohody, že se budou její ujednání dodržovat.

Například si půjčím v půjčovně auto s tím, že v podmínkách půjčení souhlasím, že ho vrátím čisté. Pak ho vrátím špinavé. Půjčovna trvá na tom, aby bylo čisté. Je toto vyžadování „roboty“ nebo „nucených prací“? Jistě ne, vždyť se s nimi mohu dohodnout, že to za poplatek vyčistí za mě, nebo si mohu někoho najmout. Někdo jiný dá přednost tomu, že auto před vrácením sám vyčistí.

Nelze stejný princip uplatnit na úklid domu? Jistě lze.

Předpokládám, že nikdo netrvá na tom, že uklízet musí majitel osobně. Může si na to někoho najmout, souseda, profesionální firmu, atd.

Problém, který je důležitější než „robota“, „socialismus“, „nucené práce“ je, zda a jakým způsobem může většina zavázat menšinu k plnění takovéto „dohody“ o úklidu svépomocí. Proč ne zcela stejně, jako ustanovením příspěvku na úklid pro platbu profesionální firmě. Tam je otázka, zda je potřeba souhlas všech vlastníků. Kontrola a vymáhání plnění takového „dohody“ je samozřejmě další nemalý problém k řešení.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.