Vložil Krátký (bez ověření), 31. Leden 2019 - 15:54

Píšete, že stačí, když je statutárovi předložena stavební dokumentace stvrzující, že rekonstrukce prováděná v jednotce nezasahuje do společných částí domu a pak je statutárovi „houbeles“ do provádění rekonstrukce . Tak si představte, že si vlastník provede nad rámec dokumentace na černo další stavební práce, kterými zasáhne do společných částí domu ve svém bytě. A bude podle vaší logiky tvrdit, že nenechá žádného zástupce SVJ ověřit rozsah provedených stavebních prací ve svém bytě, protože už přece předložil dokumentaci.

V § 1182 NOZ je zakotvena možnost osoby odpovědné za správu domu a pozemku vynutit si přístup do bytu za účelem ověření, zda stavební úpravy neohrožují, nepoškozují nebo nemění společné části. Podmínkou tohoto oprávnění je pouze předchozí výzva osoby odpovědné za správu doručená příslušnému vlastníku jednotky.

V praxi dochází k tomu, že někteří vlastníci jednotek této povinnosti nedbají. Její dodržování nezkoumají ani stavební úřady.Z toho důvodu je možné se v případě odepření přístupu do bytu obrátit na soud s návrhem na rozhodnutí o umožnění přístupu. Ani toto vykonatelné soudní rozhodnutí ovšem nemůže zaručit, že daný vlastník nebude pokračovat v provádění „nebezpečných“ stavebních úprav svého bytu a že přestane s ohrožováním společných částí nemovité věci. V krajním případě by tedy přicházel v úvahu postup dle ustanovení § 1184, podle kterého by soud mohl nařídit nucený prodej jednotky tohoto vlastníka.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.