Vložil enzoferra, 30. Leden 2019 - 14:12

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal zda došlo k porušení zákonů v našem případě? Já myslím, že ano, ale nevím jak dále postupovat.

Do konce loňského roku jsme měsíčně přispívali do tzv. Fondu oprav (FO) 20,– Kč/m2, z něhož účetní správce (BD) přerozdělovala peníze na splátky úvěru, odměnu správci, služby,…Z celkové částky dostávali odměnu i členové výboru.

12.12.2018 proběhlo Shromáždění SVJ, kde většina vlastníků hlasovala pro to, aby v Evidenčním listu vznikly dvě nové položky (Správa domu, Pojištění domu) s tím, že celková částka současného příspěvku se po rozpočítání nezmění. 10.1.2019 bylo na novém Shromáždění SVJ hlasováno takto:

  • SVJ schvaluje příspěvek na Správu domu ve výši 126 Kč na bytovou jednotku – schváleno 3/4 přítomných
  • SVJ schvaluje příspěvek na Pojištění domu ve výši 0,77 Kč/m2 – schváleno 3/4 přítomných
  • SVJ schvaluje snížit příspěvek do Fondu oprav na 18 Kč/m2 – neschváleno 3/4 přítomných

Žádná jiná hlasování neproběhla, ačkoliv v programu Shromáždění byly uvedeny 3 různé kombinace rozúčtování! Minulé hlasování o neměnné výši původní částky prý bylo jen nezávazné a není bráno v potaz (???).

1.) Výbor konstatoval, že není nutné hlasovat o výši příspěvku na Dlouhodobé
zálohy ve výši 20,– Kč/m2, protože ten byl schválen jako Fond oprav již
7.6.2011! 2.) Nehlasovalo se o navýšení odměny správce ze 105,– na 110,– Kč/jednotku. 3.) Nehlasovalo se ani o výši odměny Výboru SVJ, která byla v minulosti čerpána
z původní částky 20,– Kč/m2 příspěvku do FO. Bylo prý odhlasováno již
26.9.2012 (dodatečně jsem zjistil, že ne min. 3/4 hlasů, tedy neplatně
vzhledem ke Stanovám, tehdejšímu ZoVB i současnému NOZ).

Mé připomínky k takovému postupu byly Výborem odbyty s nadávkami na mou adresu!

V návaznosti na provedená Shromáždění jsme 24.1.2019 obdrželi nové Evidenční listy s předpisem záloh, včetně tří položek, o kterých nebylo vůbec hlasováno! Tento Evidenční list z výše uvedených důvodů odmítám podepsat.

Jednání Výboru považuji za hrubé porušení mých vlastnických práva nejen podle Stanov, ale i podle Zákona 89/2012 Sb a možná i za porušování povinnosti při správě cizího majetku dle Zák. 140/1961 Sb., trestní zákon.

Polovina vlastníků byla se mnou při hlasování ve shodě, ale mám obavu, že při lámání chleba se z nich stanou mlčící ovce a již teď jistě většina z nich nový Evidenční list podepsala.

Děkuji za odpověď.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.