Oboustranné neplnění smluvních podmínek, např. stanov

Vložil Zdeněk888, 3. Leden 2019 - 20:09 ::

Tento portál je plný příspěvků z kterých je patrné neplnění zákonných povinností SVJ, či že SVJ nerespektuje zákony, konstantní judikaturu či nálezy ÚS.

Z pohledu člena SVJ: stanovy jsou smlouvou "sui generis" („svého druhu“). Může se SVJ domáhat (třeba soudně) plnění povinností se stanov, zákonů, aniž by samo tyto povinnosti plnilo?

Dám příklad z judikatury z pravidel silničního provozu tj., není možné očekávat, že vozidlo jedoucí z vedlejší silnice dá přednost v jízdě vozidlu přijíždějícího z hlavní silnice pokud samo výrazně nedodržuje pravidla silničního provozu. Jinak řečeno, pokud pojedete po hlavní silnici rychlostí 85 km/hod. v obci, kde je maximální povolená rychlost 50 km/hod. a nabouráte do vozidla přijíždějícího z vedlejší silnice budete označeni za viníka nehody, protože řidič vozidla přijíždějící z vedlejší silnice Vám přednost v jízdě dá, protože předpokládá, že jedete max. 50 km/hod. (tj. dodržujete pravidla silničního provozu). Pokud řidič sám výrazně nedodržuje pravidla silničního provozu (vysoká rychlost) nemůže očekávat, že ostatní účastníci silničního provozu je vůči němu budou také dodržovat (dají mu přednost v jízdě).

Můj případ - požádal jsem nahlížet dle § 1179 NOZ a sdělit údaje dle § 1178 NOZ - neumožněno a nesděleno. Na základě toho přestanu platit zálohy na služby a zálohové příspěvky na správu domu a pozemku (nevím zda to je správný příklad), ale přestanu plnilt jiné povinnosti ze stanov.
Na základě výše uvedeného se ptám - neexistuje judikát, či právní vysvětlení na tuto otázku?
Může spravedlivě SVJ požadovat po členu SVJ plnění stanov/zákonů, aniž by samo vůči členu SVJ tyto své povinnosti ze stanov/zákonů neplnilo?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.