Vložil Ajša, 9. Leden 2019 - 6:36

Je mi známo, že mezi stranami proběhlo mimosoudní jednání, které však ke smíru nevedlo. Klienti mají za to, že by tento spor měl být vyřešen co nejdříve a především smírně, když se jedná o sousedské vztahy a rovněž je nutné uvážit, že za situace, kdy je rozhodnutí SVJ o úvěru soudně napadeno, by SVJ nemělo dále v této věci o úvěru s bankou jednat, když mohou vzniknout nenapravitelné škody, za které sice odpovídá statutární orgán, nicméně v konečném důsledku všichni spoluvlastníci, a tedy i klienti.

Předně mají klienti za to, že jejich žaloba je důvodná, když poskytnutý úvěr má sloužit k rekonstrukci oken, výloh a vnitřku lodžií, jež patří do výlučného vlastnictví jednotlivých spoluvlastníků, a tudíž se SVJ nemůže v tomto směru právně zavazovat k úvěru, resp. SVJ nemá vůbec právo v tomto směru právně jednat. Pokud proběhlo další shromáždění vlastníků ze dne 3.12.2018, kde se odhlasovalo, že právě tyto položky do úvěru patří, je takové rozhodnutí neplatné a musí být zrušeno. Klienti opakovaně vyzývali Vašeho klienta k doložení zápisu z tohoto shromáždění, leč marně. Tímto tedy žádám já Vás, abyste nám jej zaslala. Klienti mají samozřejmě na tento dokument právo, o čemž Vás jakožto právního profesionála nemusím informovat. Stejně tak klienti žádají o poskytnutí kopií úvěrové dokumentace a stavebního projektu, na což mají také právo. Postup SVJ je nezákonný, protože nikdo nemůže nutit klienty, aby se finančně podíleli na výlučném majetku třetích osob. Nikdo nemůže nutit klienty, aby si vyměnili či opravili něco, co patří pouze jim a majetek ostatních to neohrožuje.

Klienti jsou nicméně ochotni ke smírnému řešení, a sice takovému, že by vzali žalobu zpět, žádná ze stran by neměla právo na náhradu nákladů řízení, a to poté, co by bylo nově rozhodnuto o tom, že okna, výlohy a vnitřek lodžií do úvěru nepatří a výše úvěru by tak byla ponížena. Pokud ostatní spoluvlastníci chtějí vyměnit jejich okna, nechť tak učiní na vlastní náklady, navíc nikdo jim nebrání, aby si vzali společný úvěr, ze kterého by byli povinni platit společně a nerozdílně – vše ale mimo SVJ.

Vaše stanovisko a zaslání výše uvedených dokumentů žádám nejpozději do 16.1.2019. Pokud bude stanovisko Vašeho klienta negativní či žádné, budou klienti nuceni podat žalobu na další rozhodnutí SVJ a tím dojde k navýšení nákladů Vašeho klienta.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.