Vložil Justitianus, 4. Leden 2019 - 0:58

Pane JaVa, definice je jednoduchá – jde o odměnu smluvnímu správci za činnosti, uvedené ve smlouvě. Odměna externí správní firmě může zahrnovat platby za více druhů činností. Takže neumím na Váš dotaz jednoznačně odpovědět. Příklad:

  1. Správní firma zajišťuje pro dům údržbu a opravy podle pokynů výboru (má svůj okruh dodavatelů), dále na sídlišti zabezpečuje pohotovostní (havarijní) služby elektrikáře a instalatéra. Tato část poplatku je tedy jednoznačně náklad na správu domu.
  2. Správní firma zajišťuje pro SVJ odečty vodoměrů a indikátorů na radiátorech a roční rozúčtování nákladů. Jde tedy o náklad na služby spojené s užíváním bytů.
  3. Správní firma zajišťuje taky pro SVJ vedení účetnictví, služby notáře a změny v rejstříku společenství jednotek. Příslušná část poplatku je nepochybně náklad na vlastní správu právnické osoby SVJ.

Nejlépe bude, aby si v každém SVJ napsali co všechno pro ně smluvní správce dělá, a každou položku v seznamu pak lze zařadit do jedné ze skupin nákladů. Prostě a jednoduše se podívejte co všechno za vaše peníze správní firma zajišťuje. Pak odhadem rozhodněte, že (například) 60% z této částky jde na správu domu a 40% na vlastní správu SVJ. Nebo vše podřaďte pod ten účel, který (ve finančním objemu) převažuje.


Napsal jste o poplatku smluvnímu správci: „Nicméně tento náklad není uveden ve výčtu nákladů vlastní správní činnosti v § 1180 odst. 2. obč. zák. ani § 17 nařízení vlády č. 366/2013 Sb.“.

Poplatek (správně odměna) smluvnímu správci tam výslovně uvedena není, a ani tam uvedena být nemůže. Zákonodárce netušil kolik platíte smluvnímu správci a hlavně za co mu platíte. Každé z 65000 SVJ to má zařízeno nějak jinak, existují desetitisíce různých smluv.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.