Vložil JaVa, 2. Leden 2019 - 19:44

Pokud by mělo dojít ke změně poměru výše příspěvků jednotlivých vlastníků jednotek na správu domu a pozemku určeného ve stanovách SVJ založených schválením stanov 100% vlastníků jednotek dle NOZ ,souhlasím s tím, že změnu výše za „psí služby“, by bylo možno docílit pouze změnou stanov.

U jednotek vzniklých před 1. 1. 2014 za účinnosti ZOVB by takové řešení bylo nově možné rovněž jedině v případě, že by o tom všichni vlastníci jednotek uzavřeli písemnou dohodu o změně prohlášení podle § 1169 odst. 2 NOZ, neboť v § 1180 NOZ se píše, že nebylo–li určeno jinak, tak přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech.

Pokud tato SVJ, mají ve svém prohlášení vlastníka uvedeno, že jsou vlastníci jednotek povinní přispívat na správu domu a pozemku, dle velikosti svého podílu na společných částech, tak to určeno je a bez změny PV to stále platí.

Viz. ukázka z PV, uloženého na KN:

Pravidla pro přispívání spoluvlastníků domu na výdaje spojené se správou, údržbou a opravami společných částí domu.

Vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na výdaje spojené se správou, údržbou a opravami společných částí domu a pozemku (dále jen „správa domu“) podle velikosti svých podílů na společných částech domu, jestliže nedojde k jiné dohodě všech spoluvlastníků.

Náklady na správu domu představují zejména:

  1. náklady na údržbu, opravy a rekonstrukce a modernizace společných částí domu
  2. pojištění domu
  3. náklady spojené s pozemkem patřícím k domu
  4. odměny členům samospráv
  5. ostatní přímé náklady vztahující se k domu

konec citace z PV.

Pouhým rozhodnutím shromáždění, přijatým nadpoloviční většinou hlasů přítomných vlastníků jednotek či vyšší většinou uvedenou ve stanovách pro schvalování usnesení shromáždění, nemůže být rozhodováno o změně poměru výše příspěvků jednotlivých vlastníků jednotek na správu domu a pozemku, aniž by předtím bylo postupováno podle § 1169 odst. 2 NOZ.

Hezký sváteční den.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.