Vložil Justitianus, 1. Prosinec 2018 - 15:37

Paní Klainová, děkuji Vám za rozumný přístup odborníka. Nejasnosti mohou panovat ohledně neurčitého pojmu „příspěvek“, nikoliv však ohledně pojmu „záloha“.

Pojem „záloha“ je vždy (účetně i právně) spojen se vznikem závazku příjemce zálohy vůči plátci zálohy. O tomto závazku musí být řádně účtováno. Nejde o konečnou úhradu.

Dalším závazkem příjemce záloh (který také vzniká automaticky), je povinnost přijatou zálohu vyúčtovat a následně vypořádat s plátcem zálohy. Podle druhu zálohy lze pouze rozlišovat dobu po které má dojít k tomuto vyúčtování a vypořádání. Nelze však vyúčtování a vypořádání záloh odmítat zcela.

U krátkodobých záloh (t.j. těch, jejichž doba použití je kratší než 1 rok) je to jasné: uplynul rok, tedy SVJ je povinno předložit plátci vyúčtování a vypořádat přeplatky a nedoplatky. Jestliže krátkodobá záloha nebyla použita, vrátí se po uplynutí roku celá, pokud se plátce a příjemce nedohodnou jinak.

U dlouhodobé zálohy je to také jasné, judikatura uvádí, že splatnost nastává:
uplynutím sjednané doby, nebo
po použití zálohy na účel, ke kterému byla složena, nebo
jestliže odpadl důvod, na který byla záloha určena.

Pokud vlastníci jednotek skládají dlouhodobé zálohy na neurčitý nebo jen obecně stanovený účel (např. „správa domu“), bez dalších ujednání, pak vyúčtování a vypořádání takových záloh nenastane prakticky nikdy. S výjimkou případu, kdy dojde k zániku domu, nebo k zániku SVJ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.