Vložil Justitianus, 29. Listopad 2018 - 10:30

Protože Marianě nikdo nedal úplnou a použitelnou odpověď, pokusím se já.


Mariano, seznamte se se zněním vyhlášky č. 34/2016 Sb. o čistění, kontrole a revizi spalinové cesty. Ve vyhlášce jsou uvedeny lhůty pro všechny případy použití spalinových cest. Vyhledejte si to. Vás budou zřejmě zajímat ustanovení pro speciální případy:

4. Pojistný (rezervní) komín používaný pro odvod spalin od spotřebiče na pevná paliva v případech, kdy nelze zajistit topení jiným způsobem, se čistí a kontroluje ve stejných lhůtách jako spalinová cesta určená pro odvod spalin od spotřebiče na pevná paliva.
(…)
8. U nepoužívaného komínu, od kterého je odpojen spotřebič paliv a komínový průduch, byl v sopouchu uzavřen a v ústí uzavřen a zabezpečen proti vnikání dešťových srážek, při zachování funkce větrání, se kontrola a čištění neprovádí.

Takže pokud vaše společná sídlištní kotelna slouží jako záložní zdroj tepla, musí její komín být čistěn a kontrolován podle odstavce č. 4. Ovšem v tom případě musí vlastník nebo provozovatel kotelny zajišťovat zároveň i poviné kontroly a revize kotelny. A měl by udržovat v provozuschopném stavu centrální rozvody tepla k jednotlivým domům. Jinak by komín neměl žádný smysl.

V odstavci č. 8 je uvedeno jaké podmínky musíte splnit, abyste se zbavili povinosti kontrolovat a čistit nepoužívaný komín.

Pokud jde o plynové spotřebiče v bytech a společné spalinové cesty uvnitř domu – to je zcela jiný případ. K tomu si založte novou diskusi.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.