Tisíce poctivých členů výborů SVJ po 1.1.2020 skončí ve vězení za těžké trestné činy

Vložil TN. (bez ověření), 12. Listopad 2018 - 12:53 ::

Současné znění § 1186

§ 1186

(1) Při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu a pozemku povinnost vypořádat příspěvky na správu domu a pozemku.

Nové znění § 1186 platné od 1.1.2020

(1) Při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu povinnost příspěvky na správu domu ke dni účinnosti převodu vypořádat.

Pokud v některém správně řízeném SVJ vybírají zálohové příspěvky a jednou ročně je vyúčtovávají a vypořádávají, a pokud příspěvky, či část příspěvků, vypořádávají s převodcem při prodeji jednotky, výbor, který rozhodne o vyplacení nevyčerpané části příspěvků bude policií obviněn za porušení povinnosti při správě cizího majetku, protože neoprávněně vyplatil z prostředků SVJ peníze, které vyplatit ze zákona nesměl.

Všimněte si formulační změny. Zatímco nyní nebylo možné příspěvky vypořádat „ke dni účinnosti převodu“, nově nelze vypořádat NIKDY, tedy ani v rámci každoročního vyúčtování správy domu.

V § 1200 odst. 2 písm. g) se ruší povinný obsah stanov ohledně určení pravided pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek. Změna nemá vazbu na § 1186, jen na ni upozorňuji, neboť ze stanov vypadávají pravidla, která bude svévolně určovat sám výbor dle své libovůle. Shromáždění dle § 1208 odst. 1 písm. c) pouze schválí „celkovou výši příspěvků“.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.