Vložil x (bez ověření), 1. Červen 2018 - 2:51

Na podání žaloby je šibeniční lhůta, to si musíte pohlídat, jinak nemá smysl ji podávat. Pokud jste byl účasten na shromáždění, počala Vám běžet hned. A pohlídejte si, že v zápisu jste uveden, že jste hlasoval proti.

Řešením by mohlo být pořízení výtahu do spoluvlastnictví jen těch vlastníků, kteří o to stojí, nebo jako součást společných částí, která však bude v užívání jen těch, kteří výtah chtějí, a tudíž budou jeho výstavbu a následný provoz hradit pouze tito vlastníci. V takovém případě to chce ale odděleně evidovat náklady v účetnictví SVJ, alespoň na samostatných analytických účtech v rámci syntetických účtů. Pokud však banka za takových podmínek poskytne SVJ úvěr, budete ručit ve výši svého podílu na společných částech domu. K domluvě s těmi, co výtah chtějí, můžete využít svůj nesouhlas – stavební řízení v případě uplatňování nesouhlasných námitek a odvolání při nevyhovění námitkám se táhne, případně i správní žaloba a kasační stížnost, pokud byste našel vhodnou judikaturu, může celý proces komplikovat.

Jestli se v problematice moc nevyznáte a nechcete veškerý svůj volný čas věnovat studiu problematiky SVJ, občanského zákoníku, správního řádu, stavebního zákona a souvisejících právních předpisů, nebo nehodláte investovat nemalé finanční prostředky na právní rady a případné zastoupení v řízení, je lepší a v zájmu všech se rozumně domluvit a tuto domluvu na podmínkách výstavby a jejího financování i financování následného provozu si písemně v listinné podobě stvrdit. Předpokládá to ovšem pochopení situace a snahu vyhnout se zbytečným komplikacím i na druhé straně barikády.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.