Vložil TN. (bez ověření), 29. Květen 2018 - 20:49

Doporučuji přečíst i připomínku NS. JUDr. Brzobohatá je jednoznačně proti přechodu záloh na služby na nabyvatele, což je zajímavé. Byť argumentace je divná a dokládá, že soudci nerozumí účetním pojmům.

Citace:

Za nesprávné považujeme zařazení záloh a vyúčtování služeb mezi dluhy, které nemusí být při převodu jednotky vyúčtovány podle § 1186 odst. 1 a které by tak měly přejít na nabyvatele

Lze sice pochopit snahu „ulehčit“ osobě odpovědné za správu domu a pozemku vymáhání veškerých plateb, které s jednotkou nebo s osobou předcházejícího vlastníka jednotky souvisí, nelze však přehlédnout naprosto rozdílnou povahu těchto plateb.

„Nevyúčtovávání“ příspěvků na správu domu a pozemku odráží charakter těchto příspěvků – nejde o zálohové platby, jde o příjem SVJ (§ 16 odst. 1 nařízení vlády č. 366/2013 Sb.), slouží k úhradě nákladů spojených se společnou věcí, ať již aktuálně vzniklých, nebo k vytváření dlouhodobé rezervy pro hrazení těchto nákladů v budoucnosti, či ke splácení nákladů, na jejichž úhradu si musela osoba odpovědná za správu domu a pozemku půjčit, jde tak o platby, které bezprostředně souvisí se spoluvlastnictvím společných částí domu a na kterých se vlastník jednotky zásadně podílí podle velikosti svého podílu na těchto společných částech.

Naproti tomu placení služeb spojených s užíváním jednotky má úplně jinou povahu. Souvisí s užíváním „bytu“ (nikoliv primárně společných částí), výše se odvíjí od počtu osob, které byt užívají, většinou jde o zálohové plnění, které je třeba vyúčtovat, a to podle pravidel stanovených v zákoně č. 67/2013 Sb. Nabyvatel (stejně jako osoba odpovědná za správu domu a pozemku) by byl sice schopen zjistit při převodu vlastnictví, zda a v jaké výši dluží dosavadní vlastník jednotky zálohy za služby, nikoliv už to, jaké lze předpokládat po skončení zúčtovacího období vyúčtování těchto záloh. Přestože některé služby podle zákona č. 67/2013 Sb. mohou být placeny i paušálem, ustanovení § 1186 odst. 1 v návrhu novely hovoří jen o zálohách (znamená to, že dluhy na paušálních platbách by nepřecházely?).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.