Piráti chtějí zakázat Airbnb

Vložil TN. (bez ověření), 16. Květen 2018 - 9:08 ::

Pirátský mao ce-tung Jakub Michálek, který se na celou republiku nedávno proslavil pokusem o prolomení advokátní mlčenlivosti a podobnými totalitními nápady, připravuje zákaz Airbnb v České republice.

Regulace Airbnb sama o sobě není špatnou myšlenkou, ale v podání Pirátů ukazuje jejich sociální omezenost a orientaci fakticky jen na Prahu. Přitom SČMBD prosazuje obdobné zákazy (svěřit statutárnímu orgánu SVJ pravomoc povolovat prodeje a koupě jednotek s možností nepovolit). Je na čase, aby se obě party pro blaho lidu spojily a položily základy novému lidově demokratickému zřízení České socialistické republiky.

Ale k návrhu Pirátské strany, znění zde:

https://docs.google.com/…0K4IYwc/edit

Povídání vč. přehledné tabulky zde https://www.pirati.cz/…v-zakon.html a zde https://www.pirati.cz/…nb-zmeny.pdf

Na prvním místě mě zaujala sazba poplatku za ubytování „nejvýše 5 %“ s dolní pevnou částkou 50 Kč. Ubytovatel si bude moct sám vybrat, zda odvede 1 %, 2.3 %, 3.8 % nebo libovolnou sumu do výše 5 %.

Co už mě na totalitním přístupu Pirátů nepřekvapuje, je snaha regulovat a definovat tzv. digitální platformy a dokonce přímo do občanského zákoníku. NOZ má i tak málo paragrafů, tak proč jich pár desítek nepřidat, že? Digitální platformou se rozumí podnikatelé (FO a PO), kteří na internetu zprostředkovávají obchody.

Komici z Pirátské strany nezaznamenali chystanou novelu bytového spoluvlastnictví z pera společné pracovní skupiny SČMBD a MMR, viz http://www.portalsvj.cz/…-hnuti-na-ko

Je to taková ukázka, jak v ČR funguje legislativní proces a jak si každý moula může zasahovat do zákonů, jak se mu zlíbí, nebo jak ho nějací lobbisté náležitě zpracují. Loni přišel s obdobně hloupou iniciativou poslanec za Úsvit Karel Fiedler viz http://www.portalsvj.cz/…-fondu-oprav a samozřejmě se svým návrhem uspěl (předpokladem úspěchu novelizace zákona je patrně co nejvíce hloupý návrh, který se s myšlením poslanců dostatečně zbalancuje).

Takže se nám tu budou přebíjet dva návrhy na novelu § 1177, pohleďte, co navrhuje MMR:

§ 1177
Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu a pozemku své jméno, doručovací adresu, rodné číslo, je-li přiděleno, jméno a doručovací adresu osoby, které přenechal byt k užívání a počet osob, které budou mít v bytě domácnost.

…a co navrhují šasci z Pirátské strany:

§ 1177
(1) Kdo nabyl jednotku do vlastnictví, oznámí to včetně své adresy a počtu osob, které budou mít v bytě domácnost, vlastníkům jednotek prostřednictvím osoby odpovědné za správu domu nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy se dozvěděl nebo mohl dozvědět, že je vlastníkem. To obdobně platí i v případě změny údajů uvedených v oznámení.
(2) Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu změny v počtu osob, které mají v bytě domácnost a bydlí v něm po dobu, která činí v souhrnu nejméně tři měsíce v jednom kalendářním roce. To platí i tehdy, přenechal-li vlastník jednotky byt k užívání jiné osobě; v takovém případě oznámí i jméno a adresu této osoby. Vlastník jednotky rovněž bez zbytečného odkladu oznámí osobě odpovědné za správu domu, že je byt nebo jeho část nabízena či poskytována podnikatelem k ubytování.

Tohle je nejlepší:

§ 1208
Do působnosti shromáždění patří
g. udělování předchozího souhlasu
5. k nabízení nebo využívání bytu nebo jeho převážné části podnikatelem k poskytování ubytování po dobu, která v souhrnu přesahuje 60 dnů v kalendářním ro­ce,

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.