Skromné vítězství vlastnického hnutí - vlastník má právo při nahlížení pořizovat kopie říkají shodně KS Ústí n.L. i KS Hradec K.

Vložil TN. (bez ověření), 26. Duben 2018 - 19:31 ::

Nedávno jsem zde upozornil na zmatený rozsudek OS Litoměřice ohledně nahlížení. Soudkyně by si zasloužila jednu přes uši, když zamítla žalobu, kterou vlastník uplatnil své právo pořídit na svůj fotoaparát fotokopie zápisu ze shromáždění SVJ, když dle názoru soudkyně tento požadavek nemá oporu v zákoně. http://www.portalsvj.cz/…ne-nahlizeni

Žalobce si to nenechal líbit a odvolal se. Kauza měla dohru u KS Ústí n.L, kde senát ve složení hrdinných soudců a obránců vlastnických práv rozsudek okresního soudu zrušil a vrátil k dalšímu projednání. V bodě 30 rozsudku pak soudci konstatují: „Pro úplnost odvolací soud poznamenává, že nahlížením se rozumí jak fyzické nahlížení, tak i pořízení kopií prostřednictvím reprodukční techniky.“

Ačkoli nelze předjímat další osud žaloby (žalobce může žalobu stáhnout, může být uzavřen smír, pokud SVJ sezná, že by žalobu prohrálo a nelze ani vyloučit paličatost okresního soudu a opětovné zamítnutí žaloby), je to významný signál jednoho z krajských soudů.

Pro úplnost zde uvádím rovněž rozsudek krajského soudu v Hradci Králové, který dospěl ke shodnému závěru. Tento rozsudek o to více významný a zajímavý, že dané SVJ má ve stanovách zákaz pořizování kopií (!)

Cituji z roszudku:

Toto právo nahlížet do dokumentů je v článku 4 odst. 5 stanov omezeno tak, že člen společenství nemá právo požadovat vydání dokumentů, do nichž má právo nahlížet v souladu s článkem 4 odst. 1 písm. f), jakož nemá právo i na pořizování kopií. Ve shodě s názorem žalobce má soud za to, že článek 4 odst. 5 stanov žalovaného SVJ odporuje kogentnímu ustanovení zákona, a to konkrétně ust. § 254 odst. 3 obč. zákoníku. Ustanovení § 254 odst. 3 obč. zákoníku (jehož úprava dopadá i na SVJ – § 1221 OZ) garantuje základní právo člena SVJ, a to získat základní informace o fungování SVJ a všech jeho záležitostech. Stanovy pak toto právo nemohou nijak omezit, např. tím, že umožní sice členovi nahlížet do odpovídajících listin tak, aby mohl vykonat své právo seznamovat se se záležitostmi společenství, nicméně toto právo omezí, např. zákazem pořizování kopií dokumentů (i vlastními náklady). 

Rozsudek Ústí n.L. https://files.fm/u/87acjp23

Rozsudek Hradec K. https://files.fm/u/js8uswmd

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.