Vložil JaVa, 25. Březen 2018 - 9:40

Milá paní.Jako členka statutárního orgánu SVJ,jste si před přijetím této funkce, zcela jistě přečetla znění těchto §.: Já tam nikde nevidím,že by jste měla právo nařizovat revize plynového zařízení,které nepatří do společných částí domu a je v soukromém majetku jednotlivých vlastníků jednotek.Ani deset usnesení „99% uvědomělých členů SVJ“,nemůže rozhodnout o protizákonném zásahu(revizi spotřebičů) na soukromém majetku vlastníka jednotky.O hrazení takového jednání ze společné kasy nemluvě.

§ 159/89/2012 Sb.,

(1) Kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.

Správa domu a pozemku § 1189

(1) Správa domu a pozemku zahrnuje vše, co nenáleží vlastníku jednotky a co je v zájmu všech spoluvlastníků nutné nebo účelné pro řádnou péči o dům a pozemek jako funkční celek a zachování nebo zlepšení společných částí. Správa domu zahrnuje i činnosti spojené s přípravou a prováděním změn společných částí domu nástavbou, přístavbou, stavební úpravou nebo změnou v užívání, jakož i se zřízením, udržováním nebo zlepšením zařízení v domě nebo na pozemku sloužících všem spoluvlastníkům do­mu.

(2) Má se za to, že se správa vztahuje i na společné části, které slouží výlučně k užívání jen některému spoluvlastníku.

§ 1190

Osobou odpovědnou za správu domu a pozemku je společenství vlastníků. Nevzniklo-li společenství vlastníků, je osobou odpovědnou za správu domu správce.

Činnosti týkající se správy domu a pozemku

§ 7 z.č.366/2013 Sb.,

Činnostmi týkajícími se správy domu a pozemku z hlediska provozního a technického se rozumí zejména

písm.a) provoz, údržba, opravy, stavební úpravy a jiné změny společných částí domu, včetně změn vedoucích ke změně v účelu jejich užívání; týká se to také všech technických zařízení domu, jako společných částí, dále společných částí vyhrazených k výlučnému užívání vlastníku jednotky, pokud podle prohlášení nebo stanov společenství vlastníků jednotek nejde o činnost příslušející vlastníku jednotky v rámci správy této společné části na vlastní náklady,

písm.b) revize technických sítí, společných technických zařízení domu, protipožárního zařízení, hromosvodů, rozvodů energií včetně tepla, teplé vody, pitné vody a telekomunikačních zařízení, a jiných „společných zařízení“ podle technického vybavení domu,

§ 6/366/2013 Sb.,

Společnými částmi domu jsou dále

písm.c) rozvody plynu až k uzávěru pro byt,

JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.