Vložil Dvořák (bez ověření), 21. Únor 2018 - 16:55

Paní Magdo, souhlasím s Vámi, že na úvěrové smlouvě je uveden jeden dlužník – právnická osoba SVJ. A že tato právnická osoba má dluh. Ale jak sama s oblibou používáte – dluh nemá nožičky. Tedy dluh nemůže přeběhnout z právnické osoby na vlastníky jednotek. Právnická osoba SVJ a jednotliví vlastníci jednotek jsou zcela jiné subjekty. To by bylo zhruba stejné, jako by si Svaz včelařů vzal úvěr a někdo by tvrdil, že pak všichni členové jsou dlužníci. Dlužníkem u úvěru je ten, kdo je napsán v úvěrové smlouvě.

Takže pokud neexistují nějaké individuální půjčky mezi SVJ (právnickou osobou) a jednotlivými vlastníky, nemají vlastníci s dluhem právnické osoby SVJ vůbec nic společného (kromě toho, že jsou ručitelé). A tedy úvěr SVJ se nemůže objevit na potvrzení o přechodu dluhů, neboť to žádný dluh vlastníka není. Je to dluh SVJ nikoli vlastníků.

Tím neříkám, že by vzorné SVJ nemohlo na potvrzení o přechodu dluhů jako dodatečnou informaci uvádět, že SVJ má úvěr a vlastník má povinnost splácet měsíčně určitou částku. Ale je to informace navíc, není to potvrzení o přechodu dluhů.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.