Vložil JaVa, 31. Leden 2018 - 10:17

Z Vašeho dotazu není zřejmé,zda již někdo z nesouhlasících členů SVJ, toto usnesení shromáždění,které nebylo schváleno kvórem,dle znění vašich stanov, oficiálně napadl.Pokud ne,tak po uplynutí 3 měsíční zákonné lhůty,budete mít smůlu a budete povinni se jim podřídit.

V RS, je nejspíše stále zapsán původní statutární orgán SVJ.

Přečtěte si, co se o takovém stavu píše v odborné literatuře:

Rejstřík společenství vlastníků jednotek

17.3.2014, Mgr. Pavla Krejčí, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ochrana dobré víry

Rejstřík, jak bylo výše naznačeno, představuje evidenci, jejíž správnost je do určité míry zaručena, resp. dobrá víra osob jednajících v důvěře ve správnost údajů zapsaných do rejstříku je chráněna. Tento velice významný princip je výslovně vyjádřen v § 8 odst. 1 RejZak, podle něhož proti osobě, která právně jedná, důvěřujíc v údaji zapsaném v rejstříku, nemá ten, jehož se zápis týká, právo namítnout, že tento zápis neodpovídá skutečnosti. Jedná se o takzvaný princip materiální publicity.

Uvedená zásada se v praxi nejčastěji promítá do ochrany dobré víry v to, že konkrétní osoba jedná jménem určitého subjektu. Pokud tedy někdo jedná v dobré víře v zápis v rejstříku, podle kterého jménem SVJ X jedná pan Y, není pro závaznost takového jednání pana Y pro SVJ X podstatné, zda pan Y skutečně ke dni jednání ještě ve výboru SVJ byl, či zda jeho funkce již před jednáním zanikla (např. odvoláním z funkce, vzdáním se této funkce či uplynutím funkčního období). Takové jednání pana Y bude pro SVJ X závazné.

Prolomení principu ochrany

Výše popsaný princip může být podle konkrétních okolností chápán jako poměrně přísný, neboť zdánlivě znemožňuje SVJ bránit se proti případnému protiprávnímu jednání osob, které jsou zapsány v rejstříku jako členové výboru či jako jeho statutární orgán. Je však třeba zdůraznit, že uvedený princip neznamená, že by alespoň některým následkům takového jednání nemohlo SVJ zabránit. Jak bylo již uvedeno, princip ochrany jednání vycházejícího ze skutečností zapsaných do rejstříku je principem, při kterém je chráněna dobrá víra jednající osoby. Pokud tato osoba ví, že údaje zapsané do rejstříku neodpovídají skutečnosti, v dobré víře není a nemůže se jich dovolávat. SVJ, které se obává pokračujícího jednání dřívějšího člena výboru jeho jménem, tak může závaznosti jeho jednání zabránit tím, že své partnery či např. banku, ve které má vedeny účty, o změně v obsazení statutárního orgánu samo informuje. Je vhodné, aby se tak stalo prokazatelným způsobem.


Přeji Vám hezký zbytek dne.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.