Vložil Dvořák (bez ověření), 22. Leden 2018 - 7:19

V principu je jedno, zda se jedná o malé či velké SVJ. Účetnictví je pořád jedno. Účetní případy jsou stejné a mohou být stejně různorodé od předpisů, přes mzdy až po úvěry. Jedině snad předpisů a přijatých plateb je méně, jenže pro větší SVJ toto stejně evidujete mimo účetnictví ve specializovaném software, takže i to může být dokonce v malém SVJ složitější (náročnější časově).

Myslím, že poznámka radky222 je správná. Upozorňuje na to, že účetnictví je odborná záležitost. A tak je k němu potřeba přistupovat. Spravujete si sám auto? Děláte si doma elektriku? Vyměňujete si sám stoupačky? Chodíte k lékaři? Opravujete výtah? Čistíte komín? …

Nejsem striktně proti tomu, aby si malá SVJ vedla své účetnictví svépomocí. Dokonce jsem ochoten i pomoci. Ale každý si musí být vědom toho, že se pouští do odborné věci a bude se to muset naučit. Když tazatelka původního dotazu ve svém vysvětlení zmiňuje evidenci příjmů a výdajů v souvislosti s účetnictvím, tak je to alarmující. Minimálně to naznačuje, že bude paní muset ujít ještě pořádný kus cesty, než to sama zvládne. Je úplně na začátku.

V tomto konkrétním případě se domnívám, že to bude mít paní tazatelka těžké. Z náznaků bych si dovolil usoudit, a mohu se mýlit, že bude potřeba nejprve rozmotat účetnictví minulých let, neboť nebude v pořádku. Aby mohla začít, musí mít na co navázat. A to bude pro začátečníka nepolíbeného účetnictvím hodně tvrdý oříšek. Asi takový, jako byste postavil laika před díru ve zdi se spoustou drátů a nechal ho zapojit nový rozvaděč. A povzbudil ho tím, že je to jenom malý rozvaděč, tak to bude triviální.

Pokud má paní tazatelka dostatek času a odhodlání, nechť se vrhne na studium. Nakoupí odbornou literaturu, navštíví kurz účetnictví. A může se to naučit. Nebo zjistí, že těch cca 80 Kč měsíčně za to vedení účetnictví není až tak moc…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.