Vložil Konečný (bez ověření), 6. Leden 2018 - 19:03

Paní Klainová napsala jste:

„Přechod dluhů při změně vlastníka je totiž další katastrofa, se kterou se potýkají někteří vlastníci jednotek. Zakoupí si jednotku v zrenovovaném domě za cenu, která odpovídá provedeným opravám a technickému zhodnocení a teprve po čase se dozvědí, že budou rekonstrukci splácet podruhé – tentokrát ve formě splátek úvěru, protože dluhy, které podle OZ přecházejí na nového vlastníka, se prý týkají i dluhů SVJ z úvěru. Prodávající na nutnost splácet úvěr třeba 20 let vůbec neupozorní, v katastru o této povinnosti není rovněž žádná zmínka.“

Přechod dluhů při změně vlastníka není žádnou katastrofou, pokud bude nabyvatel jednat ve smyslu ustanovení § 1186 NOZ. Nabyvatel nemůže spoléhat na prodávajícícho, jestli ho upozorní na nutnost splácet úvěr. Z § 1186 vyplývá, že prodávající doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou. Tzn., že nabyvatel musí trvat na předložení uvedeného potvrzení prodejcem. Dokud mu není potvrzení předloženo (a je jedno jestli je to z viny prodejce nebo SVJ), tak nabyvatel nemůže ve vlastním zájmu na koupi jednotky přistoupit.

Pokud v potvrzení SVJ nebudou splátky úvěru uvedeny, nabyvatel splátky úvěru nemusí splácet, protože dle důvodové zprávy k NOZ se do předmětného ustanovení promítají obecné důsledky úpravy převodu vlastnického práva. Podle ní jsou dluhy, které mají přejít na nabyvatele jednotky, závadou, která není zapsána ve veřejném seznamu a která na nabyvatele přejde, měl-li a mohl-li je z okolností zjistit. V případě neuvedení splátek úvěru v potvrzení nemohl nabyvatel z okolností zjistit, že na něj splátky úvěru přecházejí a proto takové dluhy ze zákona na nabyvatele nepřejdou.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.