Vložil N. Klainová (bez ověření), 6. Leden 2018 - 14:07

Před chvílí jsem odeslala na KB dále uvedený text. Je mi jedno, kolik mínusů za to posbírám, ale i já patřím mezi ty, kteří jsou pro 100 % souhlas, pokud nebude ošetřeno, kdo za úvěr skutečně dluží.

............

Vážení,

obracím se na vás s dotazem, jestli je ve vaší bance možné, aby si společenství vlastníků jednotek (dále SVJ) vzalo úvěr, na jehož splátkách se budou podílet pouze někteří, ve smlouvě vyjmenovaní vlastníci jednotek, zatímco ostatních členů se úvěr, a tedy ani ručení za něj, nebude vůbec týkat.

**Zdůvodnění: **

Jako účetní poradkyně specializovaná na účetnictví SVJ vím, že u řady SVJ už taková praxe existuje. Ti „majetnější“ jsou schopni složit svůj podíl na finančně náročných akcích předem. Nechtějí se podílet na úrocích a poplatcích z úvěrů. Problémem je však ručení za takové úvěry.

V § 1194 občanského zákoníku (dále OZ) je v odstavci 2 uvedeno, že za dluhy společenství ručí jeho člen v poměru podle velikosti svého podílu na společných částech. Současná praxe není nikde zohledněna. Vlastníkům jednotek se to pochopitelně nelíbí viz dále odkazy na diskuse.
Mně se to nelíbí už hodně dlouho, ale mé připomínky k OZ nebyly brány v úvahu.

Že se to nelíbí členům SVJ, si můžete přečíst v některých z posledních diskusí na portálu SVJ: http://www.portalsvj.cz/…e/ruceni-svj a tady: http://www.portalsvj.cz/…e/ruceni-svj#…

Velmi výstižný příspěvek:

100% souhlas s úvěrem 1)

Vložil JaVa, 6. Leden 2018 – 9:58

Cituji co píše „tep“: „Podle mne daleko důležitější je, aby ti, kteří na to mají, složili svůj podíl na opravě před zahájením opravy, aby úvěr byl co nejmenší a aby se vyjednaly takové podmínky úvěru, které bude schopen splácet každý ze zbývajících vlastníků. Dá se nastavit výše splátky a doba splácení.“ V kostce to dle mého názoru znamená toto:

Vy, co na to máte(myšleno majetní vlastníci), zaplaťte předem co nejvíc, abychom se „My“ (co nejsme zvyklí šetřit a raději si na všechno půjčíme),moc nezadlužili. Na¬konec, pokud ten úvěr „My“ nebudeme schopni splácet a SVJ vznikne dluh, stejně ho pak zaplatíte spolu s námi, dle velikosti svého spoluvlastnického podílu na společných částech domu a pozemku. Jen už nebude tak velký, poněvadž jste „Vy hlupáci“, svoji alikvótní část již jednou zaplatili a teď budete platit znovu.

Lidové tvořivosti, se zde opravdu daří. Přeji hezký zbytek dne. JaVa

.............­.............­.............­.............­....

I v našich schválených stanovách máme podmínku 100 % souhlasu s úvěrem. Stejnou podmínku doporučuji v ukázce návrhu stanov na svém webu www.klaiex.webnode.cz . Nikdy bych nedala souhlas k úvěru, dokud nebudu mít jistotu, že kdyby se do domu nastěhovali neplatiči, nebudou díky § 1194 OZ splácet dluh z úvěru SVJ třeba ještě moje vnoučata, i když jsem se na něm vůbec nepodílela.

Pokud nejsou schopni změněnou situaci v SVJ řešit zákonodárci, protože se o SVJ nezajímají, věřím, že banky budou mít o poskytování úvěru SVJ zájem i v budoucnu a udělají něco proto, aby bylo jejich splácení vymáháno pouze na těch vlastnících, kterých se týká, a to i v případě změny vlastníka.

Přechod dluhů při změně vlastníka je totiž další katastrofa, se kterou se potýkají někteří vlastníci jednotek. Zakoupí si jednotku v zrenovovaném domě za cenu, která odpovídá provedeným opravám a technickému zhodnocení a teprve po čase se dozvědí, že budou rekonstrukci splácet podruhé – tentokrát ve formě splátek úvěru, protože dluhy, které podle OZ přecházejí na nového vlastníka, se prý týkají i dluhů SVJ z úvěru. Prodávající na nutnost splácet úvěr třeba 20 let vůbec neupozorní, v katastru o této povinnosti není rovněž žádná zmínka.

Nepochybuji, že má každá banka k dispozici dostatek právníků, kteří si s tímto problémem na rozdíl od autorů OZ poradí, a že připraví takové smlouvy, které budou pro vlastníky jednotek akceptovatelné. Podle mého laického názoru stačí ve smlouvách uvést skutečné dlužníky. Pokud by si měli zařizovat úvěry jednotlivci svým jménem, asi by SVJ nic neopravilo a nezrekonstruovalo. Proto je třeba něco vymyslet. Doufám, že se vám to podaří.

Stejný e-mail posílám i dalším bankám, uveřejním jej na svém webu i na portálu SVJ, na který výše odkazuji. Uveřejňovat tam budu i případné vaše odpovědi.

S přáním hodně úspěchů v novém roce Ing. Naděžda Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.