Vložil MMM (bez ověření), 1. Leden 2018 - 23:27

Přeju hodně štěstí s projektem, není to úplně snadné, ale pokud naleznete shodu se spoluvlastníky a úřady, není to neřešitelné.

Budete potřebovat smlouvu o výstavbě (pokud je v domě svj, předpokládám, že prostor není v majetku svj, ale je součástí společných prostor), tuto smlouvu ověřeně podepíší všichni vlastníci, pokud by byl byť jen jeden z nich, tak máte smůlu. Snad je prádelna v prohlášení vlastníka definovaná jako místnost, ne jen jako součást společných prostor bez dalšího, dost Vám to zjednodušší situaci.

Tato smlouva o vystavbě v sobě bude obsahovat původní stav a rovněž stav nově požadovaný, na katastru nahradí stávající prohlášení vlastníka. Tento dokument si nechte sepsat od právníka (odhaduji cca 25 000 Kč). Budete potřebovat počet ověřených kopií odpovídajcí počtu majítelů plus nějaké navíc pro úřady. Ostatní majitelé asi nebudou chtít ověřeně podepisovat xx smluv, nejjednodušší bude dát jim podepsat jednu a z té pak nechat udělat ověřené kopie, které všem rozdáte (náklady cca 15 000 Kč, podle rozsahu prohlášení xy kopií x 50 korun za stranu x počet stran).

Vzhledem k popisovanému záměru budete nejspíš potřebovat stavební povolení, neobejdete se tedy bez projektu a kladných stanovisek dotčených úřadů. Co přesně budete potřebovat, Vám řeknou na stavebním odboru místního úřadu – zkuste je trochu ukecat, aby nebyli moc přísní v tom, co všechno budou chtít – hygiena, hasiči, památkáři etc., třeba to uhádáte jen na ohlášení stavby, ale pochybuji o tom.

Charakter prádelny nejspíš neumožní její oficiální využívání jako obytných prostor, ale třeba by mohlo projít deklarované využití jako „úložné prostory“, podle toho, co bude stavební úřad akceptovat.

Cena za odstoupení prostor bude taková, jakou si domluvíte se spolumajiteli, nemá cenu se ohánět nějakými tabulkami a cenovými mapami, prostě musíte nabídnout tolik, aby to bylo pro ostatní zajímavé. Nezapomeňte, že potřebujete souhlas všech, tak je třeba být vstřícný a velkroysý, jinak je po stavbě.

Stejně tak nemá cenu spekulovat o ceně samotné výstavby, záleží na tom, kolik bude daná stavební firma chtít, jaké obtíže se při výstavbě objeví a v jakém standardu se bude stavět.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.