Vložil Volný (bez ověření), 4. Prosinec 2017 - 16:11

To, co píše diskutující tečka je nesmysl. To, že si koupí v domě někdo jednotku a změní se tak jeho celkový spoluvlastnický podíl na společných částech domu a o stejný spoluvlastnický podíl se zmenší podíl prodávajícího neznamená, že se bude měnit prohlášení vlastníka.

Pokud shromáždění vlastníků schválí nadpoloviční většinou pořízení nebytové jednotky (sklepa) pro účely správy domu a pozemku, tak se nejedná o žádný podvod. Nezmění se podlahová plocha (spoluvlastnický podíl) ani jediné jednotky a proto není třeba měnit prohlášení vlastníka. Pouze se změní vlastník/ci sklepa (nebytové jednotky), což se projeví v katastru nemovitostí, kde se změní spoluvlastnické podíly některých vlastníků (prodávajících vlastníků a SVJ).

Měla byste uvést, jak velký spoluvlastnický podíl podle katastru nemovitostí mají oni 4 vlastníci tj. sečtěte jejich podíly za jejich byty a k tomu připočtěte spoluvlastnický podíl za sklep (nebytovou jednotku, kterou mají ve spoluvlastnictví). Jestliže uvedený součet jejich spoluvlastnických podílů bude větší než polovina, odsouhlasí si legálně sami na shromáždění prodej. Pak už by nezbývalo než napadnout schválené usnesení přehlasovaným/mi vlastníky u soudu z důvodů porušení péče řádného hospodáře.

Pokud většinový spoluvlastnický podíl uvedení 4 vlastníci nemají, tak musíte přesvědčit ostatní vlastníky, aby se zúčastnili shromáždění, kde se bude o prodeji rozhodovat a hlasovali všichni proti.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.