Vložil Předseda výboru SVJ (bez ověření), 18. Listopad 2017 - 14:35

JaVa napsal jste:

„1)Jak chcete tu tzv.„pokutu“,dát do účetnictví.když je právnická osoba(poskytovatel služby) povinna na tyto služby vybírat od odběratelů(vlas­tníků jednotek) předem stanovené zálohy?“

Ve svém dotazu uvádíte nepravdu. V § 4/67/2013 Sb. se hovoří o právu požadovat na příjemci služeb placení záloh na úhradu nákladů na služby. Nepleťte si prosím právopovinností.

JaVa, napsal jste:

„2)Jaké náklady právnické osobě vzniknou zajištěním služby „úklid společných prostor?“

Jde o odměnu, kterou zaplatí SVJ smluvní osobě za provedení úklidu za vlastníka/vlas­tníky, kteří nemají zájem uklízet.

JaVa napsal jste:

„Můžete nám zde uvést odkaz na § znění zákona,dle kterého lze účtovat službu-úklid společných částí domu a pozemku právnické osoby SVJ(§ 5 odst.d)z.č.67/2013 Sb.,),pouze některým vlastníků jednotek v domě,bez 100% souhlasu, všech vlastníků jednotek.“

Podle § 5 zákona č. 67/2013 Sb. o rozúčtování nákladů na služby rozhodne společenství. Podle § 1206 NOZ rozhoduje společenství většinou hlasů přítomných vlastníků jednotek na usnášeníschopném shromáždění ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů. Jak jste přišel na to, že je potřeba 100% hlasů?

Shromážděním schválený způsob rozúčtování služby úklid samozřejmě může stanovit rozúčtování jen mezi vlastníky, kteří úklid neprovádějí. Rozúčtování všem vlastníkům v případě, kdy někteří službu úklid nevyužijí, protože si uklízejí sami, by bylo v rozporu s dobrými mravy. V krajním případě (kdy úklid provádějí dobrovolně všichni vlastníci) nebude potřeba zajistit úklid smluvní osobou a náklady na úklid (odměna za úklid) budou nulové a rozúčtovávat nebude vůbec potřeba.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.