Vložil JaVa, 15. Listopad 2017 - 10:21

Paní/slečno „Barboro“.V SVJ je statutárním(vý­konným) orgánem,buď výbor SVJ (vícečlenný) nebo předseda SVJ(jednočlenný).

Pojem „samospráva“ mají ve svých stanovách, většinou bytová družstva.

citace ze stanov jednoho z nich:

Samospráva

Samospráva je organizační jednotkou družstva a je současně volebním obvodem pro volbu delegáta. Samospráva se zřizuje a ruší rozhodnutím představenstva, přičemž jednu samosprávu tvoří zpravidla členové družstva bydlící v jednom bytovém domě nebo členové družstva bydlící ve více bytových domech, jestliže tyto bytové domy spolu vzájemně souvisí v návaznosti na Prohlášení vlastníka. Podle rozsahu práv se zařazují samostatně: členové – nájemci družstevních bytů a družstevních nebytových prostor (samosprávy bydlících); členové, kterým nesvědčí právo nájmu k družstevnímu bytu nebo družstevnímu nebytovému prostoru a nejde o členy-vlastníky (samosprávy nebydlících); členové – nájemci družstevních bytů a družstevních nebytových prostor spolu s členy-vlastníky bytů a nebytových prostor Členové s více druhy práv mohou být členy více druhů samospráv. Orgány družstva, zajišťující činnost samosprávy, jsou členská schůze a výbor samosprávy.

„Pokud v okruhu působnosti samosprávy vznikne společenství vlastníků jednotek podle občanského zákoníku, ztrácí orgány samosprávy pravomoc rozhodovat o otázkách, které jsou zákonem vyhrazeny rozhodnutí společenství vlastníků.“

konec citace

Přeji hezký den.JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.