Vložil Huan (bez ověření), 3. Listopad 2017 - 18:40

Díky za rozvinutí debaty okolo „fondu oprav“.

Neměl by ale někdo názor / zkušenost / nápad nebo validní odkaz, kde zjistit co mohou ty stanovy vlastně přikazovat. A co mi může „přikazovat“ usnesení (tzn. něco co nebude ve stanovách). Jak jsem zde vyrozuměl, mohou být různé úrovně, různých dokumentů, různé síly závaznosti… příkladně

  • prohlášení vlastníka
    (změna hlasováním většiny zřejmě může vlastníku odebrat či zmenšit jeho podíl)
  • stanovy
    (změna hlasováním většiny přítomných mi přikáže co? Vynucovat se bude POUZE vůči vzpurným neposlušným nebo zvědavým vlastníkům)
  • domovní řády
    (co mohou určit: např. „rajóny“? (robota údajně skončila, ale je jasné, že jen to proklamativně „říkat“, nestačí))
  • usnesení
    (jsou tajná. A i výsledky jsou tajné. U nás třeba per-rollam se běžně používá k oznámení, že to co při minulém bylo odmítnuto, je nyní přijato. Dozvědět se ale kdo pro to hlasoval nelze. Postaru tomu brání ZOU a po novu prý GDPR. Konkrétně to prý znamená, že pokud chce někdo vědět jak kdo hlasoval, musí mít písemný souhlas této osoby že souhlasí že SVJ sdělí jak tato osoba hlasovala .. pro něco (nezáleží na tom o čem to je. Jde pouze o procesní postup))
  • účetní předpisy
    (podle paní účetní Klainové prostřednictvím stanov pak mohou rozhodnout o uložení povinnosti plnit fondy. Ani jsem to netušil, děkuji paní Klainová.)

a to nepočítám, že se občas píše, že se s usneseními nesmím seznámit jinak než „nahlížením“ – a tím se nepochybně rozumí, abych si to nemohl okopírovat ani vlastními prostředky a samozřejmě abych nemohl případně oslovit odborníky z oblasti účetní a právní. Jde o klasický mafiánský styl „žádné písemnosti, žádné nahrávky ze strany SVJ“ ⇒ „žádné důkazy, žádná možnost unést žalobní-důkazní břemeno“.

Co tedy dělat s hrozbou, že mne označí za neplatiče, vypnou mi výtah případně mi budou přikazovat šikanózně to či ono tajnými usneseními? Jde v takovém případě ještě o správu domu pro vlastníky domu nebo už pro desperáty, kteří mohou ale nemusí patřit mezi vlastníky → postačí jim, pokud manipulacemi ovládají hlasovací mašinérii, kterou potřebují alespoň pro zdání, že vůle-většiny byla vyslovena v souladu se zákonem.

Použitelný se mi v tomto vlákně zatím jeví pouze příspěvek pana Čmuchala, vysvětlující konsekvenci přispívání určeného stanovami v důsledku přispívání, uloženého zákonem.

Co by ale kdo učinil, byl li by ve svém SVJ kde bydlí v 7-mém patře a není vytrénovaným sportovcem, který nemožnost použití výtahu bere s grácií co vidíte v reklamách z TV, označen za neplatiče a bylo li by mu znemožněno použití výtahu – to tu zatím neuvedl nikdo.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.