Vložil Petr, 3. Listopad 2017 - 15:59

1/ Musí se fondy vyúčtovat? Vložil Beáta (bez ověření), 2. Listopad 2017 – 20:09 A jak je to s vyúčtováním? Musí se fondy vyúčtovat? To asi typického vlastníka jednotky zajímá více, než odborné účetnické pojmosloví. Dokud šlo o zálohy, byla věc jasná: Zálohy je třeba vyúčtovat vždy. Znamená to, že vlastník jednotky hradí v souladu se zákonem příspěvky na správu (které mají typicky povahu záloh) a někdo z těchto jeho příspěvků vytvoří fond? Pan Felix hradí jak fond oprav, tak zálohy na správu.

2/ Fondy a zůstatek nevyčerpaných příspěvků Vložil Beáta (bez ověření), 2. Listopad 2017 – 20:13 To zákonodárce opravdu není schopen napsat o hrazení správy aspoň tak přehledně, jak napsal o hrazení služeb?

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Já se nemohu pouštět do debat na téma „oprávněnost pojmu fondy v SVJ“.

Na téma, zda příspěvky jsou konečnou platbou nebo zálohou k vyúčtování se rozepsal obsáhle pan Pavel v srpnu 2016. Příspěvek si najděte.

Pokud jde o p. Felixe, domnívám se, jak jsem již psal, že „fond oprav p. Felixe“ je spočten dle m2, a „zálohy na správu“ mohou být poplatek (či jak to nazveme) správní firmě pro účetní a technika za byt stejnou částkou. Nebo může jít o celou vlastní správní činnost. Viz NOZ § 1180 a NV 366/2013 § 8.

Nechci odbíhat od tématu, jak se zde často stává, ale do toho, co se zve „fond oprav“ by neměla být zahrnuta např. částka splácení úvěru, ale mělo by jít o samostatnou položku Evidenčního listu. Viz vlákna na toto téma. Takže položek může bát v Evidenčním listu více než jen „služby v členění na voda, úklid atd.“ a "fond oprav.

Pokud jde o to, zda je zákonodárce „schopen napsat o hrazení správy aspoň tak přehledně, jak napsal o hrazení služeb“ dodávám, že zákonodárce napsal do ZoVB, že příspěvky vlastníků jsou závazkem právnické osoby vůči vlastníkovi. A nebylo nám nic platné, že se závazky myjí vyúčtovat, jak k tématu před lety připomněla ing. Klainová. Tolik k jasnosti ustanovení. Zákonodárce je například schopen v jednom paragrafu psát o usnesení a následném o rozhodnutí, v jiném o hlasování (viz jeden příspěvek p. Lake)a vždy má (zákonodárce na mysli asi to samé.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.