Vložil N. Klainová (bez ověření), 2. Listopad 2017 - 19:31

Mohou stanovy určit členovi SVJ plnit i jiný fond než „fond oprav“.

Pokud vím BD mají různé fondy na různé účely. Co tedy brání zavést SVJ tytéž různé fondy na různé účely a stanovami přikázat vlastníkům tyto fondy plnit.

.............­.............­.............­.....

Ano, stanovy to mohou členovi SVJ určit viz účetní předpisy:

Vyhláška č. 504/2002 Sb., § 18 odst. 2 Fondy: Položka A.I.2. Fondy obsahuje účelové zdroje… Položka rovněž obsahuje zdroje účetní jednotky vytvářené podle zvláštních právních předpisů, stanov, statutů......

ČÚS 413 Vlastní zdroje a dlouhodobé závazky

4.2. Účtová skupina 91-Fondy

4.2.1. Fondy obsahují zdroje účetní jednotky, … Tvorba a čerpání fondů se řídí příslušnými právními předpisy, stanovami.......

Fondy a příspěvky na správu

Na seminářích k účtování a zdaňování v SVJ dostali letos tazatelé na možnost tvořit v SVJ fondy i z příspěvků na správu takovou odpověď:

„Je-li uvedena možnost tvořit fondy z příspěvků na správu ve stanovách, mohou se tak fondy tvořit. Žádný předpis to nezakazuje.“

Shrnutí k přispívání na správu různými formami:

Příspěvky na správu mohou mít různou formu. Tomu odpovídají i různé postupy účtování.

O příspěvcích účtovaných formou záloh se účtuje jako o závazcích SVJ k vlastníkům jednotek v účtové skupině 32 Závazky nebo 95 Dlouhodobé úvěry a závazky.

Tyto závazky nemají se skutečnými fondy vůbec nic společného. O důvodech i důsledcích používaného nesprávného názvu „fond oprav“ byly napsány stovky příspěvků. Stačí zadat fond oprav do hledáčku vpravo nahoře a máte o čem číst do Vánoc.

Další možností je účtovat příspěvky do výnosů SVJ, tj. na účtech účtové třídy 6 Výnosy. Postup se v praxi nevžil, alespoň nevím o jeho rozšíření. Na vybírání příspěvků na úhradu budoucích nákladů tento postup účtování nedoporučuji. Obzvlášť nevhodný je tam, kde jsou dosud vybírány dlouhodobé zálohy na úhradu finančně náročných akcí v příštích letech.

Z příspěvků na správu mohou být vytvářeny fondy na úhradu nákladů správy, které mohou být stejně jako zálohy tvořeny v souladu s § 1180 NOZ na náklady provozně technické, na náklady na vlastní správu a na náklady zohledňující výlučné užívání.

Pokud si někdo v rámci fondů na provozně technické náklady vytvoří samostatný fond, z něhož budou hrazeny jenom náklady na opravy a nazve jej „Fond oprav“, bude poprvé v historii účtování SVJ vytvořen fond, jehož název bude odpovídat obsahu.

O všech fondech SVJ se musí účtovat v účtové skupině 91 Fondy, která na rozdíl od účtových skupin 32 a 95 představuje vlastní zdroje SVJ.

Pro účetní:

Souvislý příklad Klaiex 23 A obsahuje verzi se zálohami na správu, 23 B verzi s účtováním příspěvků do výnosů a 23 C verzi s fondy (C je zatím v rozpracovanosti).

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.