Vložil TN. (bez ověření), 31. Říjen 2017 - 10:49

Pane Zdeňku, nemáte pravdu.

Vlastníkem listin je pouze SVJ.

Zákon nedovoluje pořizovat kopie listin (zákon umožňuje kopírování pouze listin sloužících jako podklad k vyúčtování). Soud nic takového nikdy ve vztahu k SVJ nejudikoval. Existuje jedno rozhodnutí NS k podílovému spoluvlastnictví a jeden nález ÚS ohledně práva společníka s.r.o. Soudy při žalobách o nahlížení však k těmto judikátům nepřihlížejí a ignorují je, i když na ně přímo odkazujete. Četl jsem desítky rozhodnutí z r. 2016–2017, kdy soudy zamítají žaloby o nahlížení s pořízením kopií. Argumentem je dispozitivnost NOZu a autonomie vůle právnické osoby.

Obávám se, že na tomto portálu začíná vznikat další urban legend, jako lake šířil, že vlastníci nemusí přispívat do fondu oprav, dlouze argumentoval, dlužníci si jeho texty vygooglili, opsali do svých vyjádření k žalobě a … žaloby prohrávají.

Varuji před podáním žaloby, kdy by petit zněl na povinnost SVJ umožnit pořídit kopie. Žalobu prohrajete!

Mimochodem, jaký by dával smysl stav, kdy jakýkoliv občan dnes, kdy je „pouhým“ občanem, by měl omezeno právo procházet se po Pražském hradě, aby zítra, kdy by se mohl stát prezidentem, se mohl svobodně procházet po všech zákoutí Hradu?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.