Vložil TN. (bez ověření), 20. Říjen 2017 - 10:45

Vlastník se nemůže bez jakéhokoliv souhlasu a evidence seznamovat s osobními údaji ostatních vlastníků, bez jejich písemného souhlasu. Nemůžete tedy koukat do cizího vyúčtování. Vlastník se ani nemůže seznamovat „se všemi dokumenty SVJ“.

§ 1179 určuje, že vlastník může nahlížet do „smluv uzavřených ve věcech správy“ a do účetních knih a účetních dokladů.

Okresní, krajské a vrchní soudy po celé republice od Aše po Ostravu v roce 2016 a 2017 masově rozhodují, že vlastník nemá právo kopírovat smlouvy a účetnictví a podle zákona může pouze koukat do šanonů s účetnictvím a „smluv uzavřených ve věcech správy“. Například pojišťovací smlouva nebo smlouva s teplárnou není „smlouva uzavřená ve věci správy“, konstatoval jeden soud. Jiný soud konstatoval, že takovou smlouvu není smlouva o dílo s dodavatelem vodoměrů a žalobu o nahlížení zamítl.

Projektová dokumentace nebo právní spisy (žaloby) nejsou ani smlouvou ani účetnictvím, do nich tedy vlastník nesmí ani koukat. Soud žalobu zamítl.

Do zápisů ze schůzí může vlastník koukat, ale nesmí je kopírovat, protože §254 nic takového neurčuje. Soud žalobu zamítl.

Soudce vám do rozsudku napíše,že stanovy mohou právo nahlížení rozšířit, ale § 1179 a § 254 jsou nakonfigurovány tak, že můžete pouze koukat, a koukat můžete jen do zápisů ze schůze shromáždění (do zápisů z jednání výboru už koukat nesmíte, pokud to stanovy výslovně neumožní, soud žalobu zamítl).

Starou judikaturu např. 29 Cdo 703/2011 uplatnit nelze, protože NOZ je postaven na dispozitivitě. Pokud tedy stanovy zakazují pořizování kopií, soud nemůže vyhovět žalobě vlastníka. Pokud stanovy výslovně neumožní nahlížet do jiných dokumentů, než smlouvy a účetnictví, soud nemůže porušit autonomii právnické osoby a vyhovět žalobě, naopak musí žalobu zamítnout.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.