Vložil David Bradáč (bez ověření), 9. Září 2020 - 11:34

Zdravím, už jsem taky v roli souseda řešil jak nadměrné, tak nedostatečné větrání na chodbách. Jednalo se o věžák se 13 patry, kde v přízemí je pouze malé sklopné okénko u schránek a pak každé další patro má 2× dveře na lodžii + jedno okenní křídlo. Poslední patro, jelikož je poloviční, má už jenom 1× dveře + okno.

Problém často býval a bohužel stále je, že někteří sousedé během vaření nemají zapnutou digestoř ani si nevětrají ve svém bytě a také mají starší dveře do z chodby do bytu, skrze které ty nepříjemné pachy podlézají na chodbu. Jako bonus se někdy skrze dveře takto dostane na chodbu i dým z cigaret, což pak při nevětrání je opravdu nepříjemná kombinace a jestli něco takového se vyskytuje i ve Vašem domě, tak motiv souseda stále větrat plně chápu. Pokud ten zápach bude přetrvávat, pak je celkem jasné, že větrá tak často i v zimě.

Stálo by za zvážení s tím sousedem si promluvit a důrazně mu doporučit místo neustálých ventilaček, aby třeba to tam na 10–20 minut otevřel okna nebo případné balkóny dokořán a pak to zavřel po této době. Prostor se vyvětrá mnohem lépe a na chodbách nevznikne „mrazák“. ;) Ovšem i ty zdroje zápachu bych prověřil, což po jejich eliminaci docela sníží choutky sousedů větrat. Po pravdě řečeno vlastníme byt i v jiném paneláku (typ G57 pražský, 7 pater), kde po instalaci těsnějších dveří do všech bytů je na chodbě tak příjemný vzduch, že větrat stačí jen lehce a v zimě stačí občas jen kratince otevřít balkón.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.