Kdo a koho bude žalovat za vzniklou škodu v SVJ (problém aktivní legitimace)

Vložil Klesl (bez ověření), 20. Září 2017 - 11:23 ::

V roce 2013 shromáždění schválilo záměr zateplení bytového domu, na následující schůzi shromáždění schválilo konkrétní firmu, která měla dílo provést. Problém byl, že shromáždění nakonec vybralo jinou firmu, než kterou prosazoval předseda výboru. Nicméně usnesení o výběru firmy bylo platně přijato.

Předseda výboru pak rozeslal všem vlastníkům dopis, že výběr neakceptuje a ačkoli usnesení existovalo, nepodnikl žádné kroky k uzavření smlouvy o dílo. Firma se z toho sporu stáhla.

Předseda se k záležitosti postavil tak, že pokud shromáždění nevybere jeho firmu, nebude se zateplovat. Jeho výrok je podchycen svědectvím několika vlastníků.

Toto se táhlo skoro dva roky. V roce 2015 několik vlastníků iniciovalo odvolání výboru a volbu nového.

Předchozí předseda výboru však odmítl předat projektovou dokumentaci, předal ji až po roce v r. 2016, když mu advokát poslal předžalobní výzvu k předání. V té době už 3 roky starý projekt však obsahoval chyby, byl zastaralý a půl roku trvalo, než ho nový projektant aktualizoval.

V roce 2017 shromáždění znovu schvalovalo záměr zateplení a výběr firmy (původní firma se už výběrového řízení neúčastnila). Bývalý předseda výboru však podal žalobu přehlasovaného vlastníka a požádal soud o vydání předběžného opatření. U krajského soudu s žalobou prohrál, ale podal si odvolání k vrchnímu soudu, kde zatím čekáme na výsledek.

Několik vlastníků už toho máme plné zuby. Kdybychom zateplili v tom roce 2013, mohli jsme měsíčně platit na zálohách na teplo o 400 Kč méně. Na zateplení máme předjednaný úvěr, jehož splátky budou pokryty stávajícími zálohami, není tedy třeba měsíční platby navyšovat.

Škoda asi vznikla SVJ, které muselo aktualizovat zastaralou projektovou dokumentaci a zaplatit novému projektantovi.

Škoda ale vznikla nám vlastníkům, nejméně 15000 Kč na byt, když to počítám, co jsme mohli ušetřit na teple. Konkrétní výši škody by asi musel určit soudní znalec.

Jenže vzniká zajímavá otázka, kdo na koho má podat žalobu?

  1. SVJ na bývalého předsedu výboru?
  2. Vlastníci samostatně svým jménem na bývalého předsedu výboru?
  3. Nebo paradoxně by vlastníci museli zažalovat svoje SVJ, tedy vlastně současný výbor, který za nic nemůže, naopak se dva roky snaží věc napravit a dotáhnout zateplení domu do konce? Ono by to postrádalo logiku, protože i současný předseda výboru, pokud by se žaloby účastnil, by vlastně podal žalobu na svoje SVJ? Ne všichni vlastníci se chtějí žaloby účastnit, zatím ochotu do toho jít avizovalo 6 lidí.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.