Neprovedené vyúčtování, zneužití společných peněz

Vložil alena.vrana, 15. Září 2017 - 7:51 ::

Dobrý den,

chtěla bych zkušenější poprosit o radu, jak nejlépe postupovat v našem případě. S manželem jsme si minulý rok koupili byt a stali se členy SVJ. V našem SVJ je 8 bytů, 6 třípokojových, 2 dvoupokojové. Dvoupokojové byty vlastní starší důchodci, 2 třípokojové majitelé pronajímají a na shromáždění nechodí. V našich stanovách je uvedeno, že vyúčtování záloh na služby je společenství povinno provést nejpozději do 4 měsíců od skončení zúčtovacího období a s každým členem vyúčtovat dlouhodobou zálohu v minimálním členění na náklady na opravy a na výdaje na modernizace a rekonstrukce společných částí a to do 4 měsíců po skončení roku. I když doba pro vyúčtování dávno uplynula, žádné vyúčtování jsme neobdrželi, a když jsme se předsedy ústně i písemně ptali, jak je to možné, vždy odpověděl, že jsme se jako dům do záloh vlezli, a tak není potřeba nic vyúčtovávat, což se nám samozřejmě nelíbí, tak jsem se obrátila i s požadavkem na vyúčtování na správcovskou firmu, kde mi bylo řečeno, že jsou domluveni s předsedou, že se vyúčtovávají zálohy na služby i na opravy na celý dům a stanovy je nezajímají.
Dále si předseda a další dva členové výboru nechali vyměnit při výměně společných dveří i své vlastní vstupní dveře, i když se dle stanov nejedná o společnou část z peněz z dlouhodobé zálohy, a když jsme se na shromáždění dožadovali vysvětlení, bylo nám řečeno, že nikdo jiný vyměnit nechtěl, ale nás se nikdo neptal. Na shromáždění chodí jen 5 vlastníků, z toho 3 jsou členové výboru, kteří jdou předsedovi na ruku a důchodce, který se vůbec neorientuje a my, kteří jsme označování za potížisty. Minulý majitel asi prodal byt z tohoto důvodu, protože nám říkal, že má s předsedou problémy, ale přesně jsme nevěděli , o co jde. Situaci chceme samozřejmě řešit, protože jednání předsedy se nám nelíbí, a proto bych chtěla zkušenější poprosit o rady, jak situaci nejlépe řešit. Podat na předsedu a výbor trestní oznámení, že zneužili společné peníze k financování soukromých potřeb, protože po dobrém s předsedou nic nezmůžeme. Obrátit se na soud a požadovat vyúčtování soudně? Správcovské firmy jsem se i ptala, za co jim tedy platíme, když nám vyúčtování nepředkládají a bylo mi řečeno, že to je obsahem smlouvy mezi SVJ a správcem, kterou mi však nechtěla ukázat, což lze doložit i emaily. Děkuji za odpovědi Alena

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.