Vložil zdeseny clen SVJ, 28. Srpen 2017 - 10:09

Započítávat jednostranně jde pouze závazky po splatnosti.

Takže skutečně nelze započítat částku složenou vlastníkem jako dlouhodobou zálohu, která je závazkem SVJ vůči vlastníkovi s nestanoveným datem splatnosti oproti splatnému dluhu na zálohách či vyúčtováních.

K tomuto postupu by bylo potřeba nejdříve rozhodnout, že se dlouhodobá záloha vypořádává a vyplácí všem. Pak teprve je možné to u dlužícího vlastníka započítat proti sobě.

Takže pokud postupujete jak píšete, koledujete si o budoucí malér. A je úplně jedno, jak maloměštácky spravedlivý si připadáte. Dlouhodobá záloha není žádné individuální spoření, kteréhož zůstatky by šlo používat jak píšete.

A zároveň to také nejsou peníze SVJ, které by nikdy nebylo nutné vyúčtovat vlastníkovi. Tady se pro změnu mnoho SVJ bude v budoucnosti divit, co stanovuje zákon o účetnictví ohledně archivace účetnictví s existujícím nesplaceným závazkem.

To je fakt děsivé, co jsou někteří statutáři SVJ schopni vymyslet, aniž by si cokoliv přečetli například v občanském zákoníku o zániku závazku zápočtem.

Pokud nejste jako statutáři SVJ schopni řádně vymáhat pohledávky, je zcela po právu a spravedlivé, že je eventuelně nevymožená část pohledávek odepsána a hradí ji buď statutáři SVJ z titulu své zodpovědnosti za způsobenou škodu, nebo všichni členové SVJ podle svých podílů, v závislosti na tom, jak statutáři SVJ plnili své povinnosti

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.