Vložil Vlastník co řešil (bez ověření), 16. Srpen 2017 - 18:14

V zásadě platí co píše MartinII. Tzn. zjistit příčinu. Nebo příčiny. Následně řešit efektivně, tzn. za co možná nejmenší investici dosáhnout co možná nejvyššího efektu.

Vlhkost a její vzestup do přízemí se u nás v domě řešil zhruba 6 let. První rok se fakticky zjištovalo – analyzovalo. Vlhkost měla v různých bytech různé příčiny. Některé byty za své peníze provedli opatření proti vlhkosti a ta u nich zcela zmizela. Někteří to ovšem „hráli“ na společnou obvodovou zeď. „Levně“ zařídí novou analýzu. A z té „levné“ analýzy vyplynulo, že je třeba provést rychle drahá opatření a protože není dostatek peněz ve fondu oprav, vzít si rychle úvěr. V čase /letech/ dohadování, ovšem vlhko začalo ustupovat, týkalo se jen dvou bytů a navíc nebyla vlhkost destruktivní pro společné zdi. Tzn. statika byla nakonec posouzena jako vyhovující.

Obecně může vlkost znepříjemnit život zejména bytů v přízemí a podzemí. Většinou ale neohrožuje statiku domu. Obecně je nebezpečnější pro destrukci zdí výskyt solí ve zdivu než samotná vlhkost zdiva. Často se také jedná o vlhkost, která je generována zevnitř bytů. Viz. nekvalitní okna, nedostatečné větrání okny a odvětrání, nedostatečné topení v bytě, sušení prádla v bytě, chybně provedené opravy zdí (např. vlhkost v omítkách vnitřních zdí) apod.

Problematika vlhkosti zdiva je relativně složitá, ale i laik se může stát studiem relativně znalým. Může si provést odběr vzorků zdiva a jejich konečné hodnocení. Minimálně může zjistit, že tzv. „rychlé řešení“ mokra, vlhkosti může být někdy jen způsob jak vytáhnout peníze z kapes vlastníků. Hledejte na internetu, lze zdarma stáhnout práce studentů např. z ČVUT. Zdrojem informací můžou být odborné publikace je jich řada.

Pointa?

Pozor na „levné“ analýzy, můžou se v konečném důsledku prodražit. Pozor na "musí se to udělat rychle, jinak katastrofa… Většinou katastrofa nehrozí. Pozor na …? Lapky.

Chodník se řeší nahlášením oprav na TSK, případně lze havarijní stavy řešit opravou bez ohlášení. Chodník lze někdy v rámci výkopu zahradit jen částečně, tak aby zůstal průchozí pro chodce.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.