Vložil N. Klainová (bez ověření), 29. Červenec 2017 - 12:17

Nulový zisk v účetní závěrce zpracované ve zkráceném rozsahu mohl vzniknout dvěma různými způsoby:

  1. Nula mohla vznikla zaokrouhlením.
  2. Nula vznikla v účtárnách a nemuselo jít o 47 Kč z příkladu, ale o desetitisícové a vyšší zisky např. ze sankcí přijatých do dodavatelů, které mají vstupovat do výsledku hospodaření spolu s úroky z bankovních účtů.

Páni a paní účetní si totiž přečetli(y) nebo vyslechli(y) na seminářích, že mají zisk vynulovat tak, že jej použijí na úhradu nákladů na správu. Tím ušetří námahu vlastníkům, kteří by měli podle § 1208 NOZ rozhodovat o jeho vypořádání sami. Oni prý na to vlastníci jednotek jaksi nemají, tak proč jim to neulehčit.

Tahle praxe se začala hodně rozšiřovat, tak jsem si napsala na několik míst, jestli je opravdu možné, aby se se ziskem takto manipulovalo bez vědomí vlastníků jednotek.

Od MSP mám písemně, že by o zisku měli rozhodovat vlastníci. Pokud ale takovou závěrku podepíše statutární orgán, jsou účetní z obliga. Mohou klidně tvrdit, že tu závěrku statutární orgán schválil a že to jistě udělal po projednání s vlastníky.

Jak má ale statutární orgán zjistit, jestli byl zisk na nulu zaokrouhlen nebo jestli se s ním čarovalo v účtárně ???

Na MF ČR ode mne dostali jinou otázku. Protože tam ale měli v té době zcela jiné starosti, na odpověď dosud čekám. Tam se ptám na daňové dopady takového jednání. Podle mého názoru jde u vlastníků o nepeněžní příjem a oni by měli dostat podobné potvrzení, jaké dostávají, když se mezi ně rozděluje přijaté nájemné z nájmu společných prostor. Použitím zisku na úhradu nákladů na správu ušetřili. Je to stejné, jako kdyby byl zisk mezi ně rozdělen. Také by jej museli zdanit.

Doufám, že jsem to napsala dostatečně srozumitelně. Pokud ne, nick „účetní“ to vysvětlí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.