Vyúčtování tepla 3

Vložil Tony, 29. Červen 2017 - 18:31 ::

Připomenutí z minula: lze nějakým způsobem vysvětlit že byt s nižším náměrem jednotek platí více než ten s vyšším náměrem (stejné byty, stejně orientované – pod sebou)?.

Slíbil jsem zaslat výsledek reklamace.

.. obdrželi jsme dvě reklamace vyúčtování objektu …. Po provedené kontrole musím bohužel konstatovat, že reklamace uživatelů je oprávněná v tom smyslu, že vyúčtování nevychází logicky tak, že uživatel s nejnižší spotřebou má rovněž i nejnižší náklady. Problém je však v nastavené metodice rozúčtování v souvislosti se změnou pravidel od 1.1.2016. Víme, že k těmto výsledkům dochází, bohužel ne všechna provedená vyúčtování bylo možno podrobit určité analýze, protože by jinak z naší strany nebylo odesláno.

V případě použití postupu dle legislativy může v praxi dojít k té situaci, že objekt nelze rozúčtovat, protože není dostatek finančních prostředků, které jsou rozúčtovány v prvních krocích (nad a pod limitní spotřeba) a k tomu konkrétně došlo při rozúčtování předmětného objektu. Tyto případy nejsou legislativně řešeny a v aktualizaci metodického pokynu z 31.1.2017 je uvedeno:

V této souvislosti je třeba upozornit na možnost překročení limitních hodnot u více příjemců služeb. Vzhledem k této možnosti by nebyly možné další iterace. V těchto zcela výjimečných případech, pokud by byl limit finančních prostředků nedostatečný, je možné přizpůsobit výpočtovou metodu podmínkám zúčtovací jednotky při zachování základních parametrů vyhlášky.

Intenzivně nejen naše společnost jedná s MMR o změně legislativy, minimálně o změně metodického pokynu, který by tyto nesrovnalosti odstranil, protože se v praxi bohužel nejedná o výjimečné případy.

Navrhujeme provést rozúčtování roku 2016 metodou spotřebního čísla viz příloha vyúčtování ze dne 14.6.2017.

Pevně věříme, že nesrovnalosti v postupech legislativy budou pro rozúčtování roku 2017 odstraněny.

Informujte prosím výbor SVJ a našich závěrech. Vyúčtování za rok 2016 je z naší strany přepracováno a lze jej obratem zaslat i v tištěné podobě.


Náš výpočtář předložil výpočet, který dokazuje, že argumentace o nedostatku finančních prostředků není pravda. Navržené rozúčtování „metodou spotřebního čísla“ se u mnoha bytů liší o stovky a ve čtyřech případech o tisíce (i dva). Ukázka přiložena – obě vyúčtování jsou provedena v souladu s platnou legislativou…vyh­láškou, která je prováděcím předpisem k zákonu….jen se výpočty o 2700 liší.. Reklamace pokračuje

Tak nevím kdo je na vině – zákonodárci a jejich zákon nebo úředníci MMR a jejich metodika nebo to jenom někdo neumí spočítat.

Tony

Přidán soubor *.xls, jak se liší dvě vyúčtování, které jsou podle jednoho zákona a stejné metodiky.

PřílohaVelikost
rozdíl duben červen.xls19 KB
IMG_2593.jpg321.2 KB
IMG_2592.jpg313.25 KB

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.