Společný zmocněnec spoluvlastníků jednotky (§ 1185/2) – výňatek ze stanov osvíceného Společenství vlastníků

Vložil sky78, 25. Červen 2017 - 14:15 ::

Pro diskusi k § 1185/2 ObčZ je účelné založit nové vlákno s výstižným nadpisem.

Z dikce „Spoluvlastníci jednotky zmocní společného zástupce…“ – nikterak neplyne, že by spoluvlastník jednotky byl povinen zmocnit svého (společného) zástupce formou generální plné moci na dobu neurčitou (což se božuhell mylně domnívají, či takto situaci svévolně rádoby „zjednodušují“, mnozí statutáři v mnohých SVJ).

ALE – rozumný (opatrný) spoluvlastník jednotky nikdy nezmocní kohokoliv tzv. trvalou plnou mocí, ale pokud zmocnění formou plné moci udělí, tak v plné moci vždy vymezí rozsah zástupčího oprávnění jak časově, tak i věcně.

Tedy nejen – např. „Zmocňuji XY, aby mne zastoupil a za mne hlasoval na shromáždění konaném dne …“ – ALE ZÁROVEŇ TÉŽ např.: „… a aby tento můj (společný) zmocněnec za mne hlasoval v konkrétní záležitosti (specifikovat) takto (specifikovat).“

Lze jen doporučit, aby do případné plné moci spoluvlastník jednotky pro úplnost výslovně uvedl, že (společný) zmocněnec je při výkonu zástupčího oprávnění vázán společnou vůlí spoluvlastníků jednotky ke konkrétním záležitostem.

Pro inspiraci – výňatek ze stanov osvíceného Společenství vlastníků:

Spoluvlastníci jednotky se shromáždění účastní a do zápisu zmocní svého společného zástupce (§ 1185/2 ObčZ) pro hlasování na tomto zasedání shromáždění za ně (za jednotku jako celek) v rozsahu podle jejich pokynů pro jednotlivá hlasování podle jejich společné vůle (§ 1122/1, § 446, § 1116 ObčZ).

Spoluvlastníci jednotky jako společné věci si společnou vůli zjišťují a o jednotce rozhodují podle obecných ustanovení ObčZ o spoluvlastnictví (§ 1115 až 1157).

(sky78)

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.