Vložil krcma, 21. Květen 2017 - 19:58

Pane TN, souhlasím s Vámi, také si v podmínkách SVJ moc nedovedu představit ztrátu.
Ostatně již jsme spolu i diskutovali o způsobu účtování v SVJ, kdy veškeré vzniklé náklady jsou následně vyúčtovány vlastníkům, což se účtuje do výnosů proti přijatým zálohám. Takže tyto výnosy se vždy rovnají nákladům, ve většině SVJ to pak znamená vyrovnanou bilanci.
Takže ztráta vzniknout podle mě nemůže.
Zisk může vzniknout tehdy, pokud SVJ zaúčtuje do výnosů něco, proti čemu nemá náklad. A to mohou být právě Vámi zmíněné úroky z prodlení nebo smluvní pokuty, takže i zde souhlas.
Souhlasím i s tím, že považovat za okamžik vypořádání výsledku hospodaření schválení převedení příjmu z pronájmu SČ do dlouhodobé zálohy je chybné. Přesně z Vámi uvedeného důvodu. Takový "zisk" se účtuje jako závazek za vlastníky, tedy nevstupuje do výsledku hospodaření. V teoretické rovině by se ale mohlo jednat o zisk z pronájmu jednotky, kde je v KN zapsáno jako vlastník SVJ (uvědomuji si, že SVJ může nabývat majetek pouze za účelem správy, přesto takovou situaci nelze vyloučit)
Přeplatek z vúčtování samozřejmě také není ziskem SVJ. Jak jsem psal výše, SVJ vznikají nějaké náklady. Proti nim se po skončení roku zaúčtuje předpis ve stejné výši do výnosů. Ten se zaúčtuje proti zálohám, kde na tomto zálohovém účtu vznikne přeplatek nebo nedoplatek, ale to již není výsledkový účet, který by vstupoval do výsledku hospodaření.

Takže závěrem vztah těchto pojmů, resp. jejich význam, protože mezi nimi moc vztah nevidím ;)
- vypořádání výsledku hospodaření: Pokus SVJ docílí zisk (např. z těch úroků z prodlení) rozhodne se o tom co s ním..
- vypořádání nevyčerpaných příspěvků: Pokud SVJ vybere na příspěvcích na správu více než bylo potřeba, mohou se vrátit vlastníkům. Z účetního pohledu zůstane na zálohách (o kterých jsem psal výše) závazek k vlastníkům, který je jim vyplacen.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.