Věcně příslušné pozemky

Vložil Martin (bez ověření), 2. Květen 2017 - 14:38 ::

Kupovali jsme v roce 2010 bytovou jednotku (podíly 1/2 a 1/2), ke které náležely tři věcně příslušné pozemky (dle prohlášení vlastníka) – jeden pod domem, dva mimo dům (zeleň, ostatní komunikace). Jelikož dva pozemky nalézající se mimo budovu v době nákupu bytové jednotky nebyly ještě v majetku prodávajícího (dědické řízení), koupili jsme (a katastrální úřad bez problému zapsal) bytovou jednotku a pozemek pod domem – zbylé dva pozemky jsme poté koupili několik měsíců poté. Z důvodu urychlení byrokracie jsem ovšem tyto dva spoluvlastnické podíly na pozemcích koupil přímo na sebe a nedělili jsme to jako bytovou jednotku a pozemek pod domem 1/2 a 1/2.

Na takto koupený byt jsme i dostali hypoteční úvěr. V současné době řešíme refinancování a jedna banka s tímto stavem nesouhlasí s odůvodněním, že v rámci jednoho nabývacího titulu nebyla převedena bytová jednotka i podíly na třech pozemcích zároveň a že nesedí podíly na bytové jednotce a podíly na zbylých dvou pozemcích.

Pokud budu abstrahovat od jednání s touto konkrétní bankou :

  1. Měl takovou smlouvu na bytovou jednotku Katastrální úřad vůbec zapsat ?
  2. Je nějak zpochybněna smlouva na byt?
  3. Je nejčistším řešením, abych převedl druhému spoluvlastníkovi bytové jednotky podíl na zbylých dvou pozemcích ve výši 1/2 spoluvlastnického podílu?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.