Nezájem o založení SVJ

Vložil Andrea (bez ověření), 7. Duben 2017 - 9:38 ::

Má teta mi nabídla, svůj byt v bytovém domě s 12 jednotkami. Zjistila jsem, že všechny jsou už v individuálním vlastnictví a v domě tak již velmi dávno vzniklo ze zákona SVJ (ještě podle starého zákona). Ovšem dodnes zřejmě neproběhlo jeho formální založení, není registrované, nemá IČO, vedení a ani se samozřejmě neschází. Problém je, že to nikomu v domě zjevně vůbec nevadí – většina majitelů jsou důchodci, kteří chtějí mít klid. Když jsem pár budoucích sousedů obešla, nikdo nechtěl o nějakém zakládání a schůzích slyšet, natož o členstí ve výboru. Platí nějakou historicky domluvenou částku původnímu bytovému podniku, nějaké opravy se dějí, střechou neteče… jestli je na něco z toho smlouva, netuším. Sama trávím hodně času v práci v Praze a v bytě bych jen přespávala, varianta, že bych se do výboru cpala sama je opravdu mimo.

Má otázka je, jeslti je takový stav dlouhodobě legální (myslím že ne) a jak lidi donutit SVJ skutečně založit, sejít se a zvolit předsednictvo … když nikdo z nich nechce? Také mám pocit, že v současné situaci ani na mne nebude moci byt převést na katastru.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.