Vložil MartinII, 21. Březen 2017 - 9:13

„Nevím jaké a nevím zda je neplatím za neplatiče případně za kamarády výboru-SVJ. Máme u nás dluhy za půl-mega a já nejsem sto zjistit vo co jde“.

Když výbor funguje nikoli ve prospěch vlastníků, jeden vlastník kterému to není jedno bojuje a ostatní z různých důvodů jen přihlížejí (nemají sílu nebo je jim to jedno), je to tak jak popisujte v úvodu.

Smlouvu společenství se správcem (za co správci platíte a kde a jak můžete nahlížet do dokladů) vám zřejmě výbor neposkytne, i když právo na informaci máte.

Otázka je, zda mají finanční úřady zájem nebo čas zabývat se společenstvími vlastník.

Nevím, zda vám pomůže

1/ http://www.portalobydleni.cz/…ku-jednotek/

Pokud jsem dobře četl a počítal řádky, v úvahu přicházejí tyto dotazy:

ř. 17. Zpráva o hospodaření společenství vlastníků – jak správně postupovat podle zákona?

ř. 26. Jakou státní organizaci lze požádat o kontrolu správnosti hospodaření společenství vlastníků jednotek?

2/ http://klaiex.webnode.cz/…tni-zaverka/

Rozdíly mezi pojmy „účetní uzávěrka“ a „účetní závěrka“ nejsou účetním laikům dost jasné, proto malé připomenutí:

2. Účetní závěrka je nedílný celek, který tvoří povinně

  1. rozvaha,
  2. výkaz zisku a ztráty,
  3. příloha.

Povinný obsah účetní závěrky je stanoven v § 18 ZoÚ. Další podrobnosti obsahuje zejména § 19 ZoÚ a vyhláška č. 504/2002 Sb. Uspořádání a označování položek rozvahy obsahuje příloha č. 1 k vyhlášce, uspořádání a označování položek výkazu zisku a ztráty obsahuje příloha č. 2. Obsah přílohy (třetí povinné části účetní závěrky) je uveden v §§ 29 a 30 vyhlášky č. 504/2002 Sb.

Upozornění: Odpovědi na otázky jsou z let 2008 až 2013.

3/ https://www.okolobytu.cz/…rniho-organu

Lexikon: Odpovědnost statutárního orgánu

povinnosti člena statutárního orgánu • péče řádného hospodáře • povinnost náhrady vzniklé škody

Odpovědnost statutárního orgánu

Povinností člena statutárního orgánu je především při právním jednání postupovat s péčí řádného hospodáře, tedy funkci vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. S povinností chovat se při výkonu funkce s péčí řádného hospodáře je pak spojena odpovědnost členů výboru za škodu způsobenou při výkonu jejich funkce. NOZ zakotvuje tzv. vyvratitelnou právní domněnku, že jedná nedbale, kdo není péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.
Dle § 159 NOZ koná s péčí řádného hospodáře ten, kdo svoji funkci člena voleného orgánu vykonává s nezbytnou loajalitou, s potřebnými znalostmi a pečlivostí.

V § 159 NOZ je zaktovena tzv. vyvratitelná právní domněnka, že jedná nedbale, kdo není péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky. Součástí péče řádného hospodáře je tedy i schopnost rozpoznat, které činnosti již není člen voleného orgánu schopen vykonávat, či které potřebné znalosti a dovednosti nemá. Pokud z toho nevyvodí důsledky, tedy takovou funkci člena voleného orgánu přijme, resp. v ní setrvává, zakládá ustanovení § 159 odst. 1 vyvratitelnou právní domněnku, podle které takový člen voleného orgánu právnické osoby jedná nedbale.
Pokud tedy člen voleného orgánu způsobil právnické osobě při výkonu funkce škodu, přičemž nebyl schopen tuto funkci vykonávat, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, má se za to, že jednal v rozporu s péčí řádného hospodáře. Nebude- li tato domněnka tímto členem voleného orgánu vyvrácena, bude takový člen voleného orgánu povinen nahradit vzniklou škodu (samozřejmě budou-li splněny ostatní podmínky odpovědnosti).
Členové výboru jsou samozřejmě odpovědní za své jednání po celou dobu jejich členství ve výboru.

Péče řádného hospodáře
Znamená, že výkon funkce člena statutárního orgánu, musí být vykonáván řádně, což je podmíněno splněním dvou hlavních faktorů a to:

  1. s nezbytnou loajalitou (pod kterou je také možné zahrnout např.

povinnost mlčenlivosti, střet zájmů aj.)

  1. s potřebnými znalostmi a pečlivostí.
NOZ ukládá povinnost členovi jakéhokoliv voleného orgánu vykonávat svou funkci s péčí řádného hospodáře. Funkci tedy musí vykonávat s loajalitou, pečlivostí a potřebnými znalostmi.
Jedná-li člen voleného orgánu v souladu s pravidlem podnikatelského úsudku, tedy loajálně, v obhajitelném zájmu obchodní korporace a informovaně, nemůže být postižen za porušení péče řádného hospodáře, a to ani v případě, že jeho jednání nevede k prospěchu společenství. Člen voleného orgánu nenese odpovědnost za výsledek.

aktualizováno: 4. 12. 2016

  • – – – – – – – – – – – – – – –

Pokud máte prokazatelně půl mega dluhů (snad vymahatelné dluhy a nevymahatelné dluhy), tak to je na trestní oznámení (na to stačí v řádu jednotek tisíc).

Výhoda trestního oznámení dle zákona 40/2009 Sb., oproti civilní žalobě (pokud to dobře chápu), je že za trestní oznámení se dle mne neplatí soudní poplatek jako u civilní žaloby.

V trestním zákoníku přichází zde v úvahu § 220 Porušení povinnosti při správě cizího majetku

Pokud někdo s odpovědí nesouhlasí, nechť poradí lepší řešení

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.